Jouster vecht voor voogdijschap 3-jarige Jaylano

De Heerenveense peuter Jaylano is na de aanhouding van zijn moeder overgedragen aan jeugdzorg in Duitsland. Moeder en kind waren 1,5 week vermist. Een vriend vecht nu voor de voogdij.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

,,It leafst stap ik no yn’e auto nei Dútslân om him op te heljen. Mar sa wurket it net’’, zegt Johan, een 39-jarige Jouster. Hij is de beste vriend van de moeder van Jaylano (3). De 31-jarige Heerenveense ging er anderhalve week geleden met haar kind vandoor, nadat er een ondertoezichtstelling was uitgesproken.

De Raad voor de Kinderbescherming had de rechter om de maatregel gevraagd. Daardoor had de vrouw niet langer de volledige zeggenschap over haar kind. Ze werd zondagavond in de Duitse deelstaat Hessen aangehouden vanwege onttrekking aan het gezag.

Behalve Jaylano was een 40-jarige man uit Wolvega bij haar. De vrouw en deze man zitten vast. De peuter is overgedragen aan jeugdzorg in Duitsland. Naar verwachting komt het ventje binnen enkele dagen naar Nederland. Op de moeder en haar metgezel uit Wolvega zal het langer wachten zijn.

Vertrouwde persoon

Johan wil zich over Jaylano gaan ontfermen. De Jouster hoopt de voogdij te krijgen over het jongetje en voert daarover overleg met het Regiecentrum.

Johan is een vertrouwde persoon voor het kind. Zo was hij erbij toen het jongetje werd geboren. Ook zorgde hij eerder al eens langere tijd voor hem. ,,Hy hat hjir syn eigen plakje. Wy kinne it prima mei inoar fine.’’

Opluchting en zorgen vechten bij hem om voorrang. ,,Fansels bin ik bliid dat se der beiden goed oan ta binne. Mar ik wit net wat wy fierder allegear noch ferwachtsje kinne.’’

'Fansels bin ik bliid dat se der beiden goed oan ta binne'

De vrouw ging er op 10 september met haar kind vandoor in een gehuurde auto. Op het parkeerterrein bij een tankstation aan de snelweg A28 tussen Meppel en Hoogeveen werd de wagen later leeg aangetroffen.

De politie liet drie dagen daarna een opsporingsbericht uitgaan en meldde daarin dat er ’grote zorg’ bestond over ‘zowel kind als moeder’. De vrouw had altijd al gedreigd te zullen vluchten als haar kind uit huis zou worden geplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen