Jeugdbendes teisteren Akkrum: vernielingen, intimidatie en zware mishandeling

In Akkrum zijn meerdere groepen vervelende en gewelddadige jongeren actief. Het dorp hoopt dat de politie en de burgemeester ingrijpen.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Na een onrustige zomer vol vernielingen en intimidaties ging het afgelopen weekend opnieuw mis. Zondagavond rond tien uur sloeg een groep van zo’n tien tieners twee minderjarige jongens in elkaar. Dit gebeurde aan de Boarnswâl in het centrum van Akkrum. Later op de avond en maandag zijn twee verdachten opgepakt: een minderjarige jongen en een jongen van achttien. Een van hen zat dinsdagmiddag nog vast.

De politie spreekt van zware mishandeling. ,,De twee zijn zonder enige reden ernstig mishandeld’’, zegt politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema. ,,Zij kregen schoppen en werden tegen het hoofd geslagen.’’ Een van de slachtoffers is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. ,,Wij hebben deze zaak nog in onderzoek. In overleg met justitie wordt bepaald wat het vervolgtraject zal zijn.’’

De jeugdbendes in Akkrum gebruiken drank en drugs en sommige jongeren hebben messen op zak. Er zijn drie clubjes actief, zo lijkt het, die onder meer rondhangen bij het VVV-gebouw in het centrum en bij de school.

‘Sy hingje oeral wat om’

Een van de drie bendes - een groep van zo’n tien jongens - is het vervelendst, zegt Aize Wijnstra, voorzitter van Plaatselijk Belang Akkrum/Nes. ,,Sy hingje oeral wat om en yntimidearje de boel.’’ Wijnstra heeft al contact gehad met de buurtmanager van de gemeente Heerenveen. ,,As Pleatslik Belang kinne wy net in soad dwaan.’’ Hij hoopt dat de wijkagent en burgemeester Tjeerd van der Zwan willen en kunnen ingrijpen.

Vijf jaar geleden deed Van der Zwan dat ook al eens. Toen waren er eveneens gewelddadige jongeren actief in Akkrum. De groep, met andere jongens, leek destijds wat kleiner. Verveling als gevolg van de coronamaatregelen kan nu meespelen. ,,Mar foar corona wie der ek al wat gedonder’’, zegt Wijnstra.

Burgemeester wil meer informatie

Van der Zwan laat medewerkers van de gemeente en de politie momenteel meer informatie verzamelen over de incidenten van de afgelopen maanden. Mogelijk grijpt hij binnenkort opnieuw in. ,,Sommige inwoners willen dat, begrijp ik. Misschien moet ik net als toen weer met de ouders en jongeren in gesprek. Dat zou kunnen, maar weet ik nu nog niet.’’

Gemeentewoordvoerder Suzan IJdema zegt dat er in ieder geval een overleg aankomt tussen medewerkers van de gemeente, jongerenwerk, politie, scholen en Plaatselijk Belang. ,,Er is al wat langer overlast en vandalisme in Akkrum. Hopelijk kunnen we eruit komen.’’

In de zomer vielen jongeren watersporters lastig bij het VVV-gebouw en de sanitaire voorzieningen, weet dorpsvoorzitter Wijnstra. Volgens hem is de jeugd eigen ruimte aangeboden, bijvoorbeeld het nu leegstaande jeugdhonk, maar hebben de jongeren daar geen trek in. Dat hier toezicht is, volwassenen die onder meer op drugsgebruik letten, zou hen niet bevallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen