Inloophuizen De Skulp staan voor financiële uitdaging: 'Door annuleringen van evenementen missen wij inkomsten'

De IPSO Inloophuizen (Instellingen PsychoSociale Oncologie) verkeren in financieel zwaar weer. Zo ook de Skulpcafés in Drachten en Heerenveen.

Een activiteit van De Skulp. EIGEN FOTO

Een activiteit van De Skulp. EIGEN FOTO

Doordat de KWF Samenloop en de benefietavond niet door konden gaan vanwege het coronavirus, vallen de inkomsten daaruit weg voor de Skulpcafés in Friesland: ,,Wij moeten het voornamelijk hebben van giften en donaties. Door de annuleringen van onze evenementen missen wij die inkomsten”, vertelt Anneke Jonker van De Skulp in Drachten.

De ‘Huis in Actie’, die samen werd georganiseerd met het KWF, zorgde ervoor dat De Skulp 2000 euro kon bijschrijven. Een leuk bedrag, maar niet voldoende.

Gat van 20.000 euro

De Skulp heeft nog andere geldpotjes, maar daarvan komt ook langzamerhand de bodem in zicht: ,,We hebben nu alleen vestigingen in Drachten en Heerenveen, maar binnenkort gaan we Sneek en Leeuwarden aan dat lijstje toevoegen. En dat is ook nodig, want veel mensen krijgen in Nederland te maken met kanker, namelijk één op de drie. Daarom willen we dus die extra cafés, maar daar zit nu dus een gat van 20.000 euro tussen.” Jonker vertelt dat daar bovenop de normale lasten gewoon doorlopen.

De Skulp is een plek voor (ex-)kankerpatiënten. Er kan gepraat worden met lotgenoten en er worden activiteiten ondernomen ,,Het kan heel belangrijk zijn voor mensen die een gesprekspartner willen om over de ziekte te praten en de activiteiten kunnen als goede afleiding dienen.” Die activiteiten komen door geldgebrek in het gedrang.

‘Creatieve alternatieven’

De Skulp werkt nu in kleinere groepen. Waar eerst in groepen van twaalf deelnemers samen werd gepraat, zijn dat nu vier mensen. Ook dat merkt de organisatie in geldlaatje, maar Jonker ziet de toekomst positief in: ,,We hopen in langzame stappen weer terug te gaan naar het normale. Zolang dat niet kan, zijn er er creatieve alternatieven die kunnen bijdragen aan de mentale steun die nodig is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen