Initiatiefnemer wooncomplex Oudehorne gekwetst: 'Ik was heel erg verbaasd over deze aantijging'

De eigenaresse van de te verbouwen boerderij aan de Schoterlandseweg in Oudehorne voelt zich ,,gekwetst’’ door de buurt en plaatselijk belang.

Het gebouw van de stichting Uit de Bron van Christus, verderop in Oudehorne. De initiatiefnemers zeggen dat de stichting 'geen partij is' bij het nieuwe woonplan.

Het gebouw van de stichting Uit de Bron van Christus, verderop in Oudehorne. De initiatiefnemers zeggen dat de stichting 'geen partij is' bij het nieuwe woonplan. Foto archief LC

Mevrouw De Gier wil haar boerderij op nummer 24 verbouwen tot een zorghuis. In het nieuwe wooncomplex moeten 21 kamers komen. Daarnaast worden er gezamenlijke ruimten gebouwd, zoals woonkamers en keukens. De bewoners zullen hoofdzakelijk senioren zijn. Zij willen graag bij elkaar wonen en, indien nodig, elkaar mantelzorg verlenen. Samen met een andere initiatiefnemer, meneer Hage, gaf De Gier dinsdagavond extra uitleg tijdens een Heerenveense commissievergadering.

Buurtbewoners en plaatselijk belang gebruikten voor het woonplan onlangs de woorden ‘enclave binnen het dorp’. Zij vrezen een afzijdige houding. Hier is onrust over.

,,Ik was heel erg verbaasd over deze aantijging. Ik herken daar helemaal niks van’’, zei De Gier. Zij kan prima opschieten met haar directe buurman, zwaait geregeld en maakt waar mogelijk een praatje. ,,En wij maken ook gebruik van de voorzieningen in het dorp, zoals de huisarts en het postkantoor. Ik was best gekwetst.’’

Misverstanden

Eerder voelde het bestuur van de groep toekomstige bewoners al de behoefte om in een brief aan de gemeenteraad ‘een aantal misverstanden en onduidelijkheden’ weg te nemen. Zo gaat het niet om een woongemeenschap van de stichting Uit de Bron van Christus (rond Sonja de Vries) maar om ‘een particulier initiatief van familieleden en vrienden’. De bewonersgroep is weliswaar betrokken bij het werk van Uit de Bron van Christus, maar deze gesloten religieuze stichting is ‘zowel organisatorisch als financieel geen partij in dit project’.

Lees ook: Besluit wooncomplex Oudehorne opgeschoven: religieuze stichting ‘is geen partij’

Met name de SP en de FNP hadden dinsdag nog vragen, onder meer over het al dan niet uitsluiten van dorpsbewoners die geen band hebben met de stichting. Volgens De Gier is daar geen sprake van. Zij wil enkel haar eigen woning verbouwen. ,,Het gaat hier om samen wonen. Letterlijk. Het is niet publiek toegankelijk inderdaad. Deze bewoners bepalen zelf met wie zij willen samenwonen.’’

,,In principe’’ is het dus voor een ieder mogelijk om later in dit complex te gaan wonen, vatte de voorzitter van de commissie de boel samen. ,,Verhelderend’’, vond Trinus van Zwol van plaatselijk belang. ,,Iedereen zou er welkom kunnen zijn. Dat is nieuw voor ons. Ik ben blij dit te horen.’’ Van Zwol wil graag dat De Gier de buurt meer bij de plannen betrekt.

Veel van de overige partijen in de gemeenteraad lijken vóór het woonplan te zijn. Maandagavond, tijdens de raadsvergadering, valt het besluit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen