In de haven van Akkrum schijnt de zon – ook als die niet schijnt

We hebben zin in zomer. In zon, blauwe lucht en lauwe briesjes. Helaas: het is weer zo’n typisch Hollandse julidag met grauwe luchten, dreigende drupjes en frisse windvlaagjes. Maar kijk, vanaf het moment dat we neerstrijken op het terras van De Koken in Akkrum, wanen we ons op een tropisch eiland.

Lekker lunchen bij 'tropisch haventerras' De Koken in Akkrum.

Lekker lunchen bij 'tropisch haventerras' De Koken in Akkrum. FOTO LC

De aankleding is prachtig. Er staan oude oliedrums, een kip paradeert parmantig over het verhoogde terras met sfeervolle leunstoelen, de tuin staat in bloei met stokrozen, langs de oever van het jachthaventje lonken ligstoelen, een mooie houtkachel wacht op de avond, tussen de bomen hangen vlaggetjes en vrolijke lampjes.

En er is rekening gehouden met momenten dat de weergoden het terras minder goed gezind zijn, zoals deze dinsdagmiddag. Naast de strandstoelen staan ook stoeltjes met comfortabele schapenvachten en op diverse plekken op het terrein kun je dekentjes uit een mand vissen.

We zitten aan een tafeltje bij een boom. Het gebladerte houdt eventuele regendruppels grotendeels tegen. Met twee kleine kinderen houden we de menukaart tegen het licht. Het is een zonnige kaart, de uitbaters doen ook hier hun uiterste best het ‘tropische haventerrasgevoel’ over te brengen.

Zomers lunchen

We gaan zomers lunchen. De jongste zwicht voor een pannenkoek met poedersuiker, die met een paar snoepjes is omgetoverd in een vrolijk gezichtje. Nummer twee gaat voor de rise and shine : een kom biologische yoghurt met sinaasappel, aardbei, rode bessen en granola. Ook hier wordt extra vrolijkheid toegevoegd in de vorm van een eetbare bloem.

Twee specials completeren onze lunch: mijn tafelgenoot gaat voor pizza De Koken, met geitenkaas en honing, ‘zontomaat’, chili en rucola. En ik kies de Mexicaanse maissoep, die wordt geserveerd met frisse crème fraîche en een warm pitabroodje.

Om ons eigen zomergevoel een extra impuls te geven voegen we een cocktail toe aan het menu: een cuba superlibre en een cocktail de zomer. Als die worden geserveerd verdwijnt bij ons definitief het laatste wolkje achter de horizon. De hele tafel ziet eruit als een plaatje uit een reclamefolder. En over het decor waren we ook al lyrisch, dus De Koken is wel een van de meest Instagrammable -terrassen die we kennen.

Om het plaatje helemaal compleet te maken worden we ook nog eens bediend door een uitermate vriendelijke serveerster, die de sfeer perfect aanvoelt. Alles klopt hier.

‘Een 10’

Het eten – niet onbelangrijk - smaakt ook prima. De jongste geeft de pannenkoek subiet ‘een 10’. Dat leidt natuurlijk tot een frons bij de chef pannenkoek die thuis altijd aan het werk is. Ze voelt het feilloos aan: ,,De pannenkoek thuis krijgt van mij een 20!’’

De yoghurt met granola en de pizza zijn goed van smaak en de Mexicaanse maissoep krijgt dankzij de limoen en koriander in de crème fraîche een subtiele tropische twist.

De cocktails zien eruit om te zoenen en smaken verrassend. De cuba superlibre is gemaakt met kombucha, gember en limoen. Die kombucha is hip, sommigen dichten het gefermenteerde drankje op basis van thee een helende werking toe maar daar lijkt geen wetenschappelijk bewijs voor. Het geeft de cocktail wel een frisse impuls die het goed doet op dit terras.

‘Hemelse toetjes’

Ook cocktail de zomer is een lust voor oog en mond. Meloenlikeur, rosé en munt staan op de kaart als ingrediënten. De likeur wordt in een apart glaasje geserveerd zodat je zelf de sterkte kunt bepalen. Maar, verklapt de serveerster, dat is ook omdat het glas anders te vol is en het dan lastig is de cocktail zonder morsen naar de tafel te brengen.

Op de kaart prijkt tussen de ‘hemelse toetjes’ een Coco Loco. Het roept de herinnering op aan een fles sterke drank, die tijdens een vakantie in Latijns-Amerika op straat werd aangeboden door een nogal morsige man. Tegen zijn verkoopargument – ‘You give this to the girl, she makes love with you all night’ – kon ik destijds niet op. Net als bij de kombucha is ook in dit geval wetenschappelijk niets bewezen, maar de naam bleef rondzingen als een intrigerende belofte.

De Coco Loco is hier bij De Koken gewoon een lekker ijsje, geserveerd in een halve kokosnoot en bedekt met een laagje kokos. Helemaal passend bij de sfeer die het terras uitstraalt.

We komen hier vast en zeker terug, op een echte zomerse middag of avond. Er staan nog een paar zeer verleidelijke cocktails op de kaart. Maar het knappe van dit haventerras in Akkrum is dat je het gevoel hebt dat de zon altijd schijnt – ook als die niet schijnt.

Haventerras De Koken, Ulbe Twijnstrawei 31, Akkrum, www.drijfveer.nl/terras-de-koken/ .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Hete Soep