Hunebedhunter Willem Donker uit Oranjewoud bezocht alle 1314 hunebedden in Duitsland: ‘Het heeft er alle schijn van dat ik de enige ben die dat ooit heeft gedaan'

Duitsland heeft 1314 hunebedden en de 59-jarige Willem Donker uit Oranjewoud heeft ze allemaal bezocht, beschreven en gefotografeerd. Hij deed er tien jaar over en het was geen makkelijke missie. Hij verdwaalde een paar keer en stuitte onderweg ook op wolven en wilde zwijnen.

Willem Donker in Ellershagen bij het allerlaatste hunebed dat hij bezocht. Het hunebed ligt op een klein eilandje, daar kon Donker alleen maar met een bootje komen. Daarom had hij van huis een opblaasbootje meegenomen.

Willem Donker in Ellershagen bij het allerlaatste hunebed dat hij bezocht. Het hunebed ligt op een klein eilandje, daar kon Donker alleen maar met een bootje komen. Daarom had hij van huis een opblaasbootje meegenomen. EIGEN FOTO

Lees meer over
Heerenveen

,,Sinds jongs af aan ben ik geïnteresseerd in archeologie. Vooral de steentijd. Maar daar heb ik voor m’n werk niks mee gedaan. Ik ben makelaar geworden”, zegt Willem Donker. Archeologie bleef hem wel altijd boeien. Zijn hunebeddenpassie begon in Nederland. ,,Ik heb alle 55 Nederlandse hunebedden gezien. Ik wist toen nog niet dat je ook buiten Nederland hunebedden hebt. Drenthe hoort bij hunebedden en hunebedden horen bij Drenthe, dacht ik.”

Nieuws

menu