Herkansing in Heerenveen: 'lytse betinking' bij beeld Fedde Schurer

Het beeld van Fedde Schurer op de nieuwe plek aan de Kerkstraat in Heerenveen. Foto Niels de Vries

De soap rond het standbeeld van Fedde Schurer in Heerenveen duurt nog even voort.

Na de volgens velen teleurstellend verlopen verplaatsing van het standbeeld van de schrijver, dichter en socialist, afgelopen zaterdag, volgt zaterdag 15 augustus een nieuwe kans. De Jongfryske Mienskip houdt die dag ,,in lytse betinking’’ bij het beeld op de nieuwe plek aan de Kerkstraat, zegt Sijbe Knol. Verschillende sprekers zullen dan - in het Fries - wijzen op het belang van Schurer en zijn werk.

Schrijver Hylke Speerstra was onthutst. Hij kwam zaterdag niet naar de Kerkstraat. De uitnodiging stond vol fouten, zegt hij. De FNP in Heerenveen heeft hier vragen over gesteld, net als de PvdA. Deze laatste partij was al niet blij met de nieuwe plek en bleef daarom weg bij de ‘onprofessionele onthulling’. Ook over de voertaal, Nederlands in plaats van Fries, was ontevredenheid.

Overdoen? ‘Heel goed’

De verplaatsing van het beeld kwam uit de koker van de PvdA. De partij laat nu weten dat het ,,heel goed’’ is dat de bijeenkomst wordt overgedaan, aldus fractievoorzitter Wanda Ottens. ,,Fedde Schurer is een icoon, een belangrijk sociaaldemocraat. Dit is de Wet van Murphy. Er gaat van alles mis. Dat is heel erg jammer.’’

Lees ook | Beeld Fedde Schurer weer op plek die het verdient

Waarschijnlijk zijn de Heerenveense PvdA’ers er 15 augustus wel bij. De kans is aanwezig dat Hylke Speerstra die dag ook even komt kijken, heeft hij bij de Jongfryske Mienskip aangegeven.

De Schurer-’betinking’ en de Nationale Herdenking 15 augustus (einde van de Japanse bezetting) zitten elkaar straks niet in de weg, zegt Sijbe Knol. ,,Wy hâlde it koart, moarns om in oere as tsien of alve.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen