Heerenveense armen thuis 'uit eten' dankzij plaatselijke horeca

Eten voor de voedselbank door het coronavirus

De komende drie weken doorkomen zien ze zelf als een uitdaging. Maar hun verse voorraad gunnen de horecabedrijven in Heerenveen aan de armsten.
Lees meer over
Heerenveen
Leeuwarden

Herman Spruijt van de Voedselbank Heerenveen parkeert zijn wagen voor Ristorante Pizzeria Paolo in Heerenveen. Daar, op de Oude Koemarkt, staan een paar Heerenveense ondernemers klaar met kratten vol verse waar.

Eten dat ze hadden ingekocht voor hun klanten. Maar die ze de komende drie weken niet zullen hebben. Want ook de horeca is dicht vanwege het coronavirus.

Daarom besloten de Heerenveense horeca-ondernemers hun verse waar aan zorginstellingen en de plaatselijke Voedselbank te schenken. ,,We hebben ons afgevraagd wat wij kunnen betekenen in deze verdrietige tijd, waar wij goed in zijn’’, zegt Christel Koning, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Heerenveen. ,,En dat is gastvrijheid. Dus laten we nu ook doen wat we kunnen doen.’’

Barmhartige initiatieven

Ook elders in Friesland ontstonden barmhartige initiatieven. Zo deelde Eetcafé Het Leven in Leeuwarden gerechten uit aan tweehonderd gegadigden.

Anke van der Meer en Celine Meijer van Brownies&downieS in Heerenveen doneren ,,eieren, brood, melk, karnemelk, tomaten’’, zo sommen ze op. ,,Dingen die wij niet meer kunnen gebruiken. Maar waar we een ander blij mee kunnen maken’’, vertelt Anke. Het bedrijf is tevens zorginstelling. De cliënten waarvan de ouders in een vitale sector werken, mogen nog wel komen, voor de rest is de dagbesteding dicht. Ook het restaurant blijft dicht.

Cem Sahbaz van Ristorante Pizzeria Paolo geeft allerlei verse waar mee aan Spruijt van de Voedselbank. Net als Edwin Siksma van Restaurant & Lunchroon La Fontaine.

Lees ook | Horecaklanten overrompeld door coronabesluit: ‘Nog een laatste slokje’ (LC+)

Tweehonderd gezinnen

Spruijt neemt de verse waar ,,ondanks de trieste aanleiding’’ dankbaar in ontvangst. Hij zegt ,,heel blij’’ te zijn met het initiatief van de Heerenveense horeca. De Voedselbank voorziet tweehonderd gezinnen van eten. ,,Het is steeds moeilijker om voedsel te krijgen, zeker vers voedsel’’, zegt Spruijt. ,,Winkeliers doen zelf meer spullen met korting weg.’’

Tjitte de Wolff van Tjaarda Oranjewoud ziet het als ,,een uitdaging’’ om de komende drie weken op te vangen. Van de zeventig kamers die zijn hotel telt, zijn er nu slechts zeven bezet. ,,Morgen nog maar vier’’, zegt De Wolff. Hij is naar het centrum gekomen met ,,heel veel verse spullen. Groente, vlees, brood, eigenlijk alle dagelijkse waar.’’

,,Dit besluit heeft heel heftige gevolgen voor ons’’, zegt voorzitter Koning, terwijl ze een krat achterin de auto van Spruijt zet. ,,Maar hiermee maken we iets positiefs van iets dat heel negatief is.’’

Kijk ook | Cafetariahouder was pas 3 dagen weer open en moet nu weer op slot door coronamaatregelen: ‘Dit is onwerkelijk’

Thuis ‘uit eten’

Met de achterbank vol eten kan Spruijt terug naar de opslag aan de Schrans. Van de drie categorieën arm die de Voedselbank hanteert, is woensdag de allerarmste aan de beurt. Die kan niet toe met het pakket dat hem eens per twee weken wordt toebedeeld en mag een keer extra komen.

Deze minderbedeelden kunnen thuis ‘uit eten’ dankzij heuse restaurantingrediënten. ,,We hebben verse spullen voor deze mensen. Fantastisch’’, aldus Spruijt.

Nieuws

menu