Heerenveense (21) deed mee met Whatsapp-fraude: 'Ik ben dom geweest'

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

„Ik ben dom geweest, ik ben erin getrapt”, zei een 21-jarige vrouw uit Heerenveen vrijdag tegen politierechter Remco-Jan Maring. De vrouw had haar bankrekening ter beschikking gesteld van een Whatsapp-fraudeur. Het kostte haar zelfs haar studiefinanciering.
Lees meer over
Heerenveen

Via de chatsite Badoo en Snapchat was de vrouw in contact gekomen met een zekere Jay. Die maakte haar wijs dat ze snel geld kon verdienen als ze haar pinpas en bankrekening beschikbaar zou stellen. Van het bedrijf van de zus van Jay zou 12.000 euro op de rekening van de Heerenveense worden gestort. Ze mocht 60 procent zelf houden.

Een buitenkansje om snel uit de schulden te raken, dacht de vrouw. Ze ontmoette Jay en een kompaan op 23 september vorig jaar in de McDonald’s in Heerenveen. Ze droeg haar pas en pincode over en drie dagen later werd er geld op haar rekening gestort, dat ook meteen dezelfde dag eraf werd gehaald. Het ging om ruim 3000 euro.

Dat geld had Jay afgetroggeld van twee nietsvermoedende moeders die zogenaamd een appje hadden gekregen van hun dochters: ze hadden snel geld nodig.

Ook studiefinanciering verdwenen

Er werd in Rotterdam gepind en niet alleen het Whatsapp-geld werd van de rekening van de vrouw gehaald: ook haar studiefinanciering was verdwenen. Ze had nog aan Jay gevraagd of ze niet in de problemen zou komen. „Het komt goed, het komt goed, zei hij steeds. Ik ben heel dom geweest”, zei de vrouw.

Ze had zich achter de oren moeten krabben en moeten afvragen waar ze mee bezig was, vond officier van justitie Rein Meinderts. Hij eiste een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur en terugbetaling van het gehele fraudebedrag. Die eis nam de rechter over. „Juist door mensen als u wordt deze vorm van oplichting mogelijk gemaakt”, aldus Maring.

Nieuws

menu