Heerenveens sportcomplex Skoatterwâld gaat op de schop, eind 2020 is het plan klaar

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Sportcomplex Skoatterwâld in Heerenveen gaat op de schop. Het komend half jaar wordt er onderzoek gedaan naar vernieuwing en uitbreiding van het complex. Aan de noordkant is ruimte.
Lees meer over
Heerenveen

De gemeente Heerenveen en voetbalclubs SC Heerenveen en VV Heerenveen trekken hierbij gezamenlijk op. Zij laten de komende maanden een bureau een plan ontwikkelen. Aan het eind van dit jaar moet dat plan klaar zijn. Vervolgens vergadert de gemeenteraad erover.

Sportcomplex Skoatterwâld ligt tegen de snelweg A32 aan, direct ten oosten van de weg en ten noorden van de afslag naar Oranjewoud. Bij deze afslag moet over enkele jaren een Van der Valk-hotel verschijnen. Hiervoor is een klein deel van de grond van het sportcomplex nodig.

Meerdere velden toevoegen

Omdat er dan toch geschoven gaat worden met gronden, willen de gemeente en de voetbalclubs doorpakken. Het idee is om aan de zuidkant van het sportcomplex een veld op te offeren aan het hotel en aan de noordkant meerdere velden toe te voegen. Hier is ruimte; er ligt een flinke lap grond braak.

Deze ruimte was eigenlijk bedoeld voor woningbouw, zegt wethouder Jelle Zoetendal. Maar daarvoor is elders ook wel ruimte. Het is handiger om hier extra sportvelden neer te leggen. Er is plek voor zeker drie velden. Waarschijnlijk komen er ook gebouwen bij, voor bijvoorbeeld kleedkamers en een krachthonk.

,,Dat laten wij nu onderzoeken’’, vertelt Zoetendal. ,,De voetbalclubs groeien flink en hebben ambitie, vandaar nu dit idee.’’ Het zou mooi zijn als de clubs samen de extra velden gaan gebruiken, zegt de wethouder. Het bureau dat het onderzoek gaat uitvoeren, berekent ook de kosten van de vernieuwingen en de verdeling van deze kosten tussen de clubs en de gemeente.

Stad van sport

Met het onderzoek lijkt een verhuizing van het trainingscomplex van SC Heerenveen van de baan. In het verleden liet de profclub weten zelfs te kijken naar een nieuwe plek buiten de gemeente Heerenveen. Eerdere gesprekken liepen stroef. Maar de clubs ,,zijn al honderd jaar verbonden aan Heerenveen en leveren een grote bijdrage aan Heerenveen als stad van sport’’, zegt Zoetendal.

Volgens Cees Roozemond, algemeen directeur van SC Heerenveen, is de overeenkomst een eerste stap. ,,Het geeft ons ruimte om de wensen van beide clubs vertaald te zien.’’

Het begin van het onderzoek valt samen met het honderdjarig bestaan van de voetbalclubs. ,,Het is een mooi cadeau, zeker nu we het niet groots kunnen vieren door de coronacrisis’’, zegt Bernier Hoekstra, voorzitter van VV Heerenveen.

Het Skoatterwâld-complex is sinds 1996 in gebruik en telt tien trainings- en wedstrijdvelden. Het hoofdveld heeft een overdekte tribune met vijfhonderd zitplaatsen en een grote staantribune.


Nieuws

Meest gelezen