Heerenveens gezondheidscentrum prikt meer tegen griep

Veel meer mensen dan anders kwamen zaterdag voor een griepprik naar het Gezondheidscentrum Schoterpoort in Heerenveen. Dat blijkt na telling door het centrum.

Tweeduizend mensen krijgen een griepprik in gezondheidscentrum Schoterpoort.

Tweeduizend mensen krijgen een griepprik in gezondheidscentrum Schoterpoort. FOTO NIELS DE VRIES

,,U mag wel even daar langs de tra…’’, begint een vrouw van het centrum tegen een oudere man die, zoals iedereen, met een mondkapje komt binnenwandelen. ,,Sorry, ik versta u niet.’’ Noodgedwongen komt de vrouw achter haar plastic scherm vandaan en doorbreekt ze de anderhalvemeterzone. ,,U mag langs de trap en dan naar rechts.’’

Normaal gesproken is het centrum tijdens de jaarlijkse griepprik – de pneumokokkenprik, tegen bacteriële ziekten, is voor het eerst - een drukte van belang, zegt huisarts Gerard Donker. Een hele menigte met name zestigplussers dromt dan samen. Een beetje ouwehoeren, prikje halen, en weer verder ouwehoeren.

Nu ging het allemaal een stuk strakker. Vanwege corona was er door de vier deelnemende huisartsenpraktijken een heel parcours gemaakt waarbij de patiënten een voor een naar binnen moesten. Overal begeleid door medewerkers van het centrum.

Corona en griep

Ongeveer 2000 mensen kwamen een griepprik halen. ,,Vorig jaar hadden we in totaliteit 2000 mensen’’, zegt Donkers assistent en praktijkmanager Anneke Starreveld. ,,Terwijl de mensen die we thuis prikken nog moeten en er nog een inhaaldag komt.’’ Dat zijn bij elkaar nog eens iets van 250 mensen.

Vermoedelijk komt de hogere opkomst door corona. ,,Ja, dat denk ik wel. Eigenlijk neemt het opkomstpercentage al jaren af. Dus het is wel heel frappant dat die lijn niet doorzet.’’ Starreveld denkt dat mensen bang zijn ,,dat ze het allebei krijgen, én corona én griep’’.

Van een tiental patiënten van haar eigen praktijk weet ze dat zeker. Die hadden zich in eerdere jaren afgemeld voor de griepprikoproep. De meeste mensen doen dat niet. Voor dit jaar hadden ze zich speciaal voor corona weer aangemeld.

Wachtrij

Traditiegetrouw zijn de prikhalers vroeg. In eerdere jaren betekende dat dat er een enorme rij stond voordat de deuren openden, maar hoewel er dit jaar per uur kleinere groepen worden opgeroepen, is die traditie niet verdwenen. Voor ieder nieuw uur verzamelden zich al behoorlijke groepen. ,,We begonnen om half 9. Om 5 over 8 stonden er al mensen.’’

Vandaar dat de praktijken besloten het aantal prikkers – aanvankelijk zes – uit te breiden naar zeven. In elk geval voor het begin van ieder uur. ,,Het is een oudere groep; je komt niet te laat bij de dokter, liever wat eerder. De groep is heel plichtsgetrouw’’, duidt Donker de vroegkomers.

,,Beter op tijd dan te laat’’, verklaart Jan de Wit (70) die met zijn vrouw Trienke de Wit (65) staat al om twintig voor een te wachten in de rij. ,,We moesten om een uur, maar we dachten dat het aardig druk zou zijn’’, zegt de vrouw. ,,Dat is de reden dat we aan de vroege kant zijn.’’

Instructies

Ook Jan Kuipers (67) is er vroeg bij. Hij zit op een rollator voor de deur. ,,Ik ben nou gepensioneerd, dus kan ik op tijd gaan.’’ Want omdat hij slecht ter been is, ,,is hij bang’’ dat hij anders lang moet staan. ,,En ik wilde mijn auto goed kwijt.’’

Wie geprikt wordt, moet met zijn rug naar de prikker. Het is het niet de bedoeling dat mensen van dichtbij in elkaars gezicht zitten te ademen, zegt Donker. ,,Het gaat niet altijd goed’’, lacht hij, terwijl hij zich omdraait en voordoet wat sommige mensen dan zeggen: ,,Hoe? Zo dan?’’

Als Kuipers met zijn rollator naar binnen schuift, is hij er in minder dan een minuut weer doorheen. ,,Fijn, dankjewel’’, zegt hij als hij geprikt wordt en via de achteruitgang het pand verlaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Instagram