Heerenveen krijgt er een woonwijkje bij in park met veel water

Een schets van het nieuwe woonwijkje aan de Marktweg in Heerenveen, met rechts het nieuwe gebouw van Royal Jongbloed. Illustratie: gemeente Heerenveen/Jan Westrik

Heerenveen krijgt er een kleine woonwijk bij. Royal Jongbloed laat nieuwbouw uitvoeren, waarbij ruimte overblijft voor 41 nieuwe huizen.
Lees meer over
Heerenveen

Royal Jongbloed is een uitgeverij, drukkerij en binderij. Het bedrijf is sinds 1997 gevestigd op een ruim perceel aan de Marktweg, niet ver van ijsstadion Thialf. Het bestaande pand is te groot en gedateerd. Royal Jongbloed wil de boel slopen, om vervolgens aan de westkant van het terrein nieuwe kantoren en andere ruimten te laten bouwen.

In deze nieuwe plannen blijft een groot deel van het perceel ongebruikt. Hier is ruimte voor 41 woningen met daarbij een parkachtig gebied met veel water, aldus de gemeente Heerenveen. Die noemt het ‘een kansrijk initiatief’ en is bereid mee te werken aan een aanpassing van het bestemmingsplan.

Gezamenlijke achtertuin

Er worden vooral levensloopbestendige woningen gebouwd. Dit idee past bij de huidige demografische ontwikkelingen, oftewel de vergrijzing, aldus de gemeente. De huizen krijgen (gedeeltelijk) ommuurde tuinen. Deze worden niet al te groot. Het park ernaast vormt eigenlijk een gezamenlijke achtertuin, die overigens ook voor andere inwoners toegankelijk is.

Het plan is voor Heerenveen behoorlijk vernieuwend. ‘Door het afwijkende karakter is het een aanvulling op het bestaande woningaanbod’, vindt de gemeente, die een deel van het gebied overneemt van het bedrijf. Bovendien blijft Royal Jongbloed met de herontwikkeling van het terrein als werkgever (ongeveer honderd arbeidsplekken) behouden voor Heerenveen, zo geeft de gemeente aan als extra argument voor de medewerking.

Eigendom van bedrijf

Het park wordt eigendom van het bedrijf. Voorwaarde is dat het openbaar toegankelijk is. Royal Jongbloed draait ook op voor het onderhoud van het groen.

Omwonenden mogen meepraten over de plannen. Na de zomervakantie kunnen zij reageren en tips aandragen vanaf 19 augustus 2020 tot 17 september 2020. Hiermee gaan de initiatiefnemers en de gemeente aan de slag. In maart volgend jaar willen burgemeester en wethouders samen met de gemeenteraad knopen doorhakken. Dan moet er een nieuw bestemmingsplan liggen.


Nieuws

menu