Dankzij vandalen die Heerenveen al maanden teisteren, staat het in de landelijke top 5 met autovernielingen

Trinus van der Molen van Schadenet Van den Brug in Heerenveen herstelt een van de vele bekraste auto's. FOTO SIMON BLEEKER

Heerenveen staat in de landelijke top 5 wat betreft autovernielingen. Het Friesche Haagje was vorig jaar ‘goed’ voor 200 opzettelijke beschadigingen, aldus Independer Autoverzekering.
Lees meer over
Heerenveen

Alleen Den Helder, Rotterdam, Zandvoort en Arnhem scoren slechter, meldt de assuradeur op basis van politiecijfers .

De oorzaak van deze hoge klassering zijn de autokrassers die Heerenveen al maanden teisteren. Die sloegen aanvankelijk toe in de wijk Heerenveen-Noord, maar verlegden hun werkgebied naar de buurten Heerenveen-Midden en De Greiden.

Totaal werden er in 2020 in Friesland vernielingen gepleegd aan 11.125 wagens. Dit betekent 3,3 per duizend auto’s. Daarmee ligt de provincie onder het landelijk gemiddelde van 3,7. In Heerenveen betrof het aantal vernielingen per duizend auto’s echter 7,6.

Leeuwarden telde een hoger aantal vernielingen dan Heerenveen, maar kwam gemiddeld gerekend per inwoner uit op 6,2. Ook Terschelling staat relatief hoog op de lijst met een gemiddelde van 4,2 vernielingen per duizend auto’s.

Op het autoluwe Vlieland en Schiermonnikoog lag het aantal beschadigingen het laagst, namelijk op nul. Súdwest-Fryslân geldt als de grootste absolute daler. De gemeente ging van 205 in 2019 naar 160 in 2020.

De meeste vernielingen vonden plaats in Zuid-Holland, namelijk 4,8 vernielingen per duizend auto’s, gevolgd door Noord-Holland met 4,7 en Limburg met 4.

In Heerenveen is het autoleed nog niet geleden. Ook in 2021 sloegen autovandalen er alweer toe. Gemeente en politie doen er alles aan om de verantwoordelijken in de kraag te vatten. Zo zijn er extra boa’s de straat op gestuurd en worden er beveiligers ingehuurd. Bewoners kregen de tips om, voor zover mogelijk, auto’s onder lantaarnpalen te parkeren en ’s avonds de gordijnen wat langer open te houden.

Nieuws

menu