Heerenveen houdt vertrouwen in turnbond, tweede hal komt er 'gewoon'

Ondanks de recent bekend geworden misstanden en de commotie in de turnwereld houdt de gemeente Heerenveen vertrouwen in turnbond KNGU.

Epke Zonderland.

Epke Zonderland.

Dat laat sportwethouder Jelle Zoetendal weten in antwoorden op vragen van GroenLinks. Deze partij wilde onder meer weten of het gemeentebestuur de turnbond nog steeds ziet als ‘solide partner’ bij de ontwikkeling van de tweede turnhal bij het Sportstad-complex. De bouw van deze tweede hal, die alleen voor topsporters bedoeld is en de gemeente 1,2 miljoen euro kost, begint eind deze maand.

Lees ook | GroenLinks: is de turnbond nog een solide partner?

Hoewel enkele turncoaches voorlopig van hun taken zijn ontheven, het topsportprogramma van de turnbond tijdelijk in de wacht is gezet en er een onafhankelijk onderzoek is aangekondigd, heeft Heerenveen ‘vertrouwen in de continuïteit van de organisatie en het bestuur van de KNGU’, zegt Zoetendal. Wel zouden de uitkomsten van het onderzoek gevolgen kunnen hebben voor sommige trainers en bestuurders en voor de structuur en cultuur binnen de KNGU, geeft hij aan.

‘Grote meerwaarde’

De bouw van de tweede turnhal hoeft niet te worden uitgesteld, vindt Heerenveen. Hier had GroenLinks naar geïnformeerd om zo eventuele financiële risico’s voor de gemeente te vermijden. Volgens Zoetendal is de hal voor Heerenveen en het turnen in Nederland nog steeds ‘van grote meerwaarde’. In de brief staat verder: ‘De nieuwe hal blijft hoe dan ook hard nodig voor de Nederlandse turntop’.

Lees ook | Zonderland over misstanden in turnwereld: ‘Dat is schokkend’

De sportwethouder heeft begin augustus in het gemeentehuis in Heerenveen overleg gevoerd met de bazen van de KNGU, Sportstad en CTO Topsport Noord. Samen met deze organisaties wil Heerenveen blijven werken aan goede topsport- en talentprogramma’s ‘binnen een veilig sportklimaat’.

Mocht bijvoorbeeld de gemeenteraad toch af willen van de gemaakte afspraken en al getekende contracten, dan kan Heerenveen daar altijd naar kijken, schrijft Zoetendal. Hij vraagt zich wel af of dit wenselijk en noodzakelijk is. Het gaat de gemeente bovendien geld kosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen