Heerenveen: geen nieuwe excuses in bijstandsaffaire

De gemeente Heerenveen heeft bij de terugvordering van bijstandsgeld wel degelijk met hoofd én hart gehandeld. Nieuwe excuses zijn niet nodig.

FOTO

FOTO ARCHIEF

Dat liet wethouder Hedwich Rinkes (CDA) gisteravond weten tijdens een extra raadsdebat over de Heerenveense bijstandsaffaire, op initiatief van GroenLinks. Deze partij vindt dat het college van B en W ‘volledig gefaald heeft’ in een terugvorderingszaak van ruim 14.000 euro, waarbij een bijstandsgerechtigde af en toe boodschappen kreeg van haar ouders. Een onafhankelijke bezwarencommissie gaf de gemeente eerder al ongelijk. GroenLinks stelt tevens dat het college de raad heeft belemmerd bij het uitvoeren van haar controlerende taak.

Veel angst

Andere partijen namen de zaak ook hoog op. Inwoners zijn vernederd en er is veel angst bij deze en andere bijstandsgerechtigden, aldus de PvdA. ‘De menselijke maat is niet goed toegepast’. De SP vindt dat er veel moet veranderen, landelijk en ook in de gemeente: ‘Wij keuren het beleid van het college ten zeerste af’. De ChristenUnie noemt de affaire ‘ontzettend jammer en schadelijk’. ‘Wij missen het hart, het moet anders’, stelt de FNP. ‘Dit is de gemeente Heerenveen onwaardig’, aldus D66.

Lees ook: Angst en schofferingen: ‘Bejegening van bijstandsgerechtigden deugt niet in Heerenveen’

Wethouder Rinkes (CDA) kijkt anders aan tegen deze specifieke zaak en het bijstandsbeleid in algemene zin. Er is steeds persoonlijk contact geweest met de bewuste familie, zegt zij. Excuses zijn eind 2018 en begin 2019 al aangeboden door de toenmalige wethouder. ,,Ook nu heb ik persoonlijk contact met de familie.’’ Opnieuw excuses maken is niet nodig, vindt Rinkes. ,,Deze persoonlijke contacten zijn voor het college nu afdoende.’’

Twee onderzoeken

Wel kondigde Heerenveen onlangs twee onderzoeken aan: een naar de bejegening in het gemeentehuis (bijstandsgerechtigden worden er geschoffeerd en zijn bang, aldus de PvdA) en een naar alle 1535 terugvorderingen die de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden bij 1075 bijstandsgerechtigden. Veel raadsleden wilden weten waarom Rinkes hier nu pas mee komt. Dat is vooral vanwege de geluiden in de raad.

Rinkes: ,,Intern hadden wij geen signalen dat in de bejegening iets structureel mis zou zijn. U had die wel. Raadsleden zijn de ogen en oren en staan midden in de samenleving.’’ Het gaat om onafhankelijke onderzoeken. De exacte opdracht wordt voorgelegd aan de raad. ,,Wij willen een beter beeld krijgen, als lerende organisatie.’’

Zeer teleurstellend

GroenLinks vond de antwoorden van de wethouder zeer teleurstellend en miste de excuses. VVD en CDA daarentegen kunnen goed leven met de onderzoeken. Eén verkeerde beslissing betekent niet dat alle besluiten van het college fout waren, aldus de liberalen. ‘Bij speculeren is niemand gebaat’. Volgens het CDA is het achteraf makkelijk oordelen. ‘In enkele gevallen is het fout gegaan. Dat is inherent aan mensenwerk.’

Een motie van afkeuring van het gevoerde beleid, ingediend door GroenLinks, haalde het niet. Twee derde van de raad wil de aangekondigde onderzoeken afwachten. ‘Eerst de feiten, dan het oordeel’, besloot de VVD.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen