Grote natuurbrand? Brandweer moet uren vooruitdenken

Natuurbrandexperts Henk Schuijn en Ids Hooisma controleren het droge Drents-Friese Wold bij Appelscha. FOTO LC/ROBERT JAN SPEERSTRA

Er is weliswaar wat regen gevallen, maar het blijft erg droog in de natuur. De Friese brandweer is nog altijd extra alert.
Lees meer over
Heerenveen

In en rond natuurgebieden, zeker die met veel campings, staat de brandweer al weken op scherp. Brandweermensen kijken er met hele andere ogen naar het groen dan natuurbeheerders.

Lees ook (LC+): Op pad met de brandweer: Een 'rode' kijk op het groen

Zoals in het Drents-Friese Wold, waar natuurbrandexperts Henk Schuijn en Ids Hooisma op pad zijn. Als plotseling de wind toeneemt, nemen de natuurlijke reflexen het over bij de mannen.

Gevaar voor campings

Schuijn kijkt meteen om zich heen. Op ongeveer een kilometer afstand ziet hij een camping. Hij rekent voor: ,,Bij een wind van 3 meter per seconde is de uitbreiding van een natuurbrand gemiddeld 300 meter per uur. In open veld met wat reliëf kan dit oplopen tot 600 meter per uur.’’ Oppassen dus.

De twee mannen zijn continu met het weer bezig en steeds aan het rekenen. ,,Wij moeten twee tot drie uur vooruitdenken, zeker als er campings in de buurt zijn’’, zegt Schuijn. Er moet genoeg tijd zijn voor eventuele ontruimingen - liefst zonder paniek.

Lees ook: Brandweer staat ‘op scherp’ vanwege hitte en droogte

Nieuws

menu