Groot financieel tekort voor Thialf: ruim 1,3 miljoen

Sfeerbeeld van Marwin Talsma (R) in actie op de 10.000 meter tegen Patrick Roest tijdens het NK Allround in Thialf. FOTO/ANP VINCENT JANNINK

Thialf noteert een negatief resultaat van ruim 1,3 miljoen euro over het afgelopen boekjaar. Eerder werd rekening gehouden met een verlies dat nog 145.000 euro hoger zou uitvallen.
Lees meer over
Heerenveen

‘Hoewel de cijfers gunstiger zijn dan eerder dit jaar, blijft er onverminderd zorg over de financiële situatie’, schrijft gedeputeerde Sander de Rouwe in een brief aan Provinciale Staten. ‘Vooral nu corona voor nieuwe onzekerheden zorgde.’ De provincie is grootaandeelhouder van Thialf.

Wat de totale schade als gevolg van de coronapandemie is, is nog onduidelijk. De inkomsten uit recreatieschaatsen zijn weggevallen, bij toernooien is geen publiek. Het kabinet bekijkt of en hoeveel compensatie er mogelijk is. Uit de NOW2-regeling is 100.000 als voorschot voor salariskosten binnengekomen.

Meevaller

IJsverhuur aan shorttrackers, langebaanschaatsers en andere ijsactiviteiten leverden een meevaller op. Het afscheid van personeel kwam eerder dan was begroot en betekende een besparing van 72.000 euro.

Grote tegenvaller was het feit dat Thialf eind mei de zonnepanelen op het dak moest uitschakelen omdat het stadion anders niet te verzekeren was. Het risico op brand werd te groot geacht.

Thialf moest voor vele tienduizenden euro’s extra energie inkopen. De verzekeringspremie verdubbelde ruim, naar 150.000 euro. Ook liep het ijsstadion voor 27.000 euro aan SDE-subsidies (voor duurzame energie) mis.

Plan voor de toekomst

Thialf is bezig met een herstructureringsplan. Pier Eringa is vorige maand door Thialf, NOC-NSF en de KNSB gevraagd om als gespreksleider te helpen bij het leggen van een gezonde financiële basis voor de toekomst.

In de zomer besloten de provincie en de gemeente Heerenveen een krediet van 3 miljoen euro aan Thialf te verschaffen om de periode tot september 2022 te overbruggen. Van de 1,6 miljoen die tot september van het komende jaar beschikbaar is, is inmiddels 636.000 euro aangevraagd.

,,Ik ben in elk geval blij dat we de topsport overeind weten te houden”, zegt De Rouwe. Thialf heeft de WK afstanden toegewezen gekregen. Dat toernooi zou aanvankelijk in China worden gehouden, maar vindt nu van 11 tot en met 14 februari in Heerenveen plaats.

Lees ook | WK afstanden 2021 verplaatst van Beijing naar Thialf

Nieuws

menu