GroenLinks wil debat over bijstandsaffaire Heerenveen

FOTO ANP

Het blijft onrustig in (politiek) Heerenveen rond de bijstandsaffaire. Meer partijen stellen vragen, GroenLinks wil een debat.

Nadat eind vorige week verschillende politieke partijen (D66, SP, PvdA, Gemeentebelangen) al vragen stelden aan het gemeentebestuur, oppert GroenLinks nu een raadsdebat te houden. De gemeenteraad moet op korte termijn over de zogenoemde bijstandsaffaire vergaderen, liefst nog in januari, zegt GL-raadslid Retze van der Honing. Als het college meer tijd nodig heeft om het debat voor te bereiden, mag februari ook.

Lees ook: Onrust in Heerenveen over innemen van bijstandsgeld vanwege ‘boodschappengift’

In Heerenveen ontstond vorige week onrust over het terugvorderen van bijstandsgeld van uitkeringsgerechtigden, omdat familieleden hun boodschappen hadden betaald. Deskundigen denken dat er honderden van zulke voorbeelden zijn in heel Nederland. De bijstandsgerechtigden worden door sommige gemeenten bestempeld als fraudeurs en dat is zorgelijk, vinden veel partijen.

Na een eerste zaak in het Noord-Hollandse Wijdemeren kwamen ook op andere plekken in het land de verhalen los. Heerenveen telt zeker twee zaken. Hier moesten bijstandsgerechtigden 7700 euro en 14.000 euro terugbetalen aan de gemeente.

Brief met uitleg

Het gemeentebestuur wilde niet meteen reageren, maar stuurde op oudejaarsdag wel een brief aan alle raadsleden met enige uitleg. Hierin stelt Heerenveen dat over dit onderwerp ‘een maatschappelijk debat noodzakelijk is op landelijk niveau’. Want alle gemeenten hebben ermee te maken. ‘Op welke manier willen we mensen in de bijstand ondersteunen op minimaal niveau? En op welke wijze willen we omgaan met hulp van buitenaf?’ Via de Vereniging van Friese Gemeenten gaat Heerenveen aansturen op een landelijk debat.

Lees ook: Heerenveen wilde 14.000 euro bijstand terugvorderen

In dezelfde brief aan de raad stelt de gemeente voor een informatieavond te organiseren over de Participatiewet, mocht hieraan behoefte zijn. Volgens GroenLinks is dat onvoldoende. De partij wil het grondiger aanpakken. ,,Met alleen informatie komen we er niet’’, aldus Van der Honing. Hij stipt daarnaast aan dat veel gemeentelijke fracties die nu ‘moord en brand schreeuwen’ op landelijk niveau juist hebben ingestemd met deze wetgeving.

Topje van de ijsberg

Gemeentebelangen vraagt zich af of dit het topje van de ijsberg is. De partij is benieuwd hoe de gemeente de rechtspositie van kwetsbare mensen wil versterken.

GroenLinks wil onderzoeken of in Heerenveen antifraudemaatregelen worden genomen die onwenselijk zijn en kunnen worden afgeschaft en is benieuwd aan welke knoppen de raad zelf kan draaien. Van der Honing: ,,De raadsfracties kunnen tijdens het debat politiek stellingnemen. Dus iedereen moet met het water voor de dokter. Op basis hiervan kan het college een - eventueel aangepast - antifraudebeleid aan de gemeenteraad voorleggen.’’

Ook in andere Friese gemeenten roeren raadsleden zich. In De Fryske Marren stelt de NCPN vragen. De partij wil weten of het college regelmatig controleert of eventuele boetes en terugvorderingen wel terecht zijn opgelegd. Ook moet op tafel komen hoeveel boetes en terugvorderingen er in De Fryske Marren zijn opgelegd. In Leeuwarden willen Gemeentebelangen en GroenLinks een bijeenkomst organiseren over het functioneren van de Participatiewet.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen