Griepprikdag in Heerenveen wordt militaire operatie

Bij Gezondheidscentrum Schoterpoort in Heerenveen is het zaterdag griepprikdag. Het wordt een grote, bijna militaire operatie.

Foto

Foto ANP

Niet minder dan 2500 mensen komen zaterdag langs bij het gezondheidscentrum aan de Burgemeester Falkenaweg, dat vier praktijken en zes huisartsen telt. Om in deze coronatijd extra wachtruimte te creëren, wordt buiten een grote tent geplaatst. Artsen en assistenten werken met postcodes, kleurtjes en tijdsloten van een uur om alle (met name) zestigplussers te kunnen prikken. Netjes verspreid over de dag, van half negen tot ongeveer vijf uur.

,,Het is logistiek gezien een hele klus. Wij zijn er weken en weken mee bezig geweest’’, zegt huisarts Gerard Donker. ,,In voorgaande jaren was het een kwestie van ‘kom maar langs’. Dan stonden er vaak lange rijen en konden mensen leuk met elkaar praten. Dat was altijd heel gezellig, want iedereen kent elkaar. We draaiden er nog net geen muziek bij.’’ In een middagje was het prikken dan gepiept.

Lees ook [PREMIUM] Grote vraag naar een prik, maar het kan wel eens een mild griepseizoen worden

Vanwege het coronavirus is alles anders. Om de reguliere zorg niet in de weg te zitten, gebeurt het prikken nu op een zaterdag in plaats van een doordeweekse dag. En vanwege de nauwkeurige spreiding duurt het de hele dag. Bovendien krijgen sommige mensen twee prikken: naast de griepprik ook de pneumokokkenprik. Een pneumokok is een bacterie die onder meer ernstige longontsteking kan veroorzaken.

Trots

Over de bijna militaire operatie in en om Schoterpoort is goed nagedacht, vertelt Donker. ,,Ik ben er wel trots op hoe wij dat hebben geregeld. Dit kunnen wij. Het vraagt ook veel extra tijd van de assistenten. Zaterdag zijn er per uur zes prikkers actief, in shifts . Andere medewerkers zijn bezig met de papieren en de logistiek. Mensen kunnen ons centrum gewoon aan de voorkant binnenlopen en aan de achterkant eruit. Het loopt mooi door. Daarom hebben wij bijvoorbeeld geen grote sporthal nodig. Het lukt ons hier wel.’’

Het gezondheidscentrum heeft alle noodzakelijke maatregelen genomen, besluit Donker, inclusief een tent. ,,Wel zo lekker, als het herfstig weer is. Maar wat vooral heel belangrijk is: het gedrag van de mensen zelf. Die moeten zaterdag gewoon hun boerenverstand gebruiken en genoeg afstand houden. Dan komt het goed.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen