Gratis veganistisch driegangendiner voor minderbedeelden uit Heerenveen bij actie 'Kleine moeite' van Anna Span: 'Een mooiere kerst geven aan mensen en dieren'

Na het koken bij de mensen thuis staat voor de vrijwilligers zelf ook een driegangenmenu klaar. FOTO ANNA SPAN

Anna Span uit Heerenveen gaat onder noemer ‘Kleine moeite’ samen met een aantal vrijwilligers op Eerste en Tweede Kerstdag bij mensen thuis koken die met kerst wel een extraatje kunnen gebruiken, zoals klanten van de Voedselbank Heerenveen. ,,We koken een gratis driegangendiner, vrij van dierlijke ingrediënten. Zodat we een mooiere kerst kunnen geven aan de gezinnen en de dieren.”
Lees meer over
Heerenveen

De actie zelf vind sinds de eerste editie in 2013 met uitzondering van de coronatijd nagenoeg jaarlijks plaats en wordt mogelijk gemaakt door diverse bedrijven die Span sponsoren. Zo werd ook al bij mensen thuis gekookt in: Nieuwegein/Utrecht (2014), Leeuwarden (2016) en Groningen (2016 tot en met 2019).

Op het menu dit jaar staat vooraf een pittige tomatensoep. Het hoofdgerecht bestaat uit goedgevulde wraps en als toetje is er een chocoladetaart met slagroom. ,,Alles is veganistisch. De gezinnen krijgen van ons ook een kerstpakket met andere veganistische producten om het feest helemaal compleet te maken”, zegt Span.

Span startte met Kleine moeite omdat zij naar eigen zeggen iets zinvols met kerst wilde doen voor mensen. ,,Ik heb zelf vrij weinig met kerst en vind het bizar dat het zo’n groot feest is en bij heel veel mensen alleen maar om een kerstboom met elk jaar nieuwe kerstballen, eten en cadeautjes draait. Het is leuk als je een fijne familie hebt en gezond bent, maar als je ziek bent of geen geld hebt kan het ook een hele beladen periode zijn.”

Nadat Span in 2013 een berichtje plaatste op Facebook waarin zij haar idee lanceerde, ging het snel. ,,We koken sindsdien met alleen maar vrijwilligers. Het leuke is dat dit vaak mensen zijn die anders ook alleen zouden zijn. Zo snijdt het mes dus aan meerdere kanten. We helpen niet alleen de gezinnen en de dieren, maar soms dus ook de vrijwilligers”, zegt de initiatiefneemster die sinds kort zelf in Heerenveen woont.

Tien gezinnen

De teller van het aantal gezinnen waar gekookt gaat worden staat momenteel op negen, waar ruimte is voor tien gezinnen. Aanmelden kan via de Voedselbank. ,,Deze mensen zitten sowieso krap bij kas en kunnen dus wel iets extra’s gebruiken. Maar in principe mag iedereen een gezin aandragen dat het om welke reden dan ook moeilijk heeft.”

Wie wil meehelpen aan de actie kan zich opgeven als vrijwilliger. ,,Na het koken staat voor de vrijwilligers zelf een driegangenmenu bij mij thuis klaar, zodat we met zijn allen kunnen napraten en een leuke avond kunnen hebben.”

Doneren kan via de website doneeractie.nl/kleine-moeite-groot-gebaar/-68119 .

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Anna Span via ahspan@gmail.com.

Nieuws

menu