Gemeente: industrie Heerenveen rukt niet verder op richting noordelijke dorpen

Heerenveense bedrijven rukken na de aanleg van het bedrijventerrein Klaverblad Noordoost niet nog verder op richting de dorpen Luinjeberd en Tjalleberd.

Heerenveense bedrijven rukken na de aanleg van het bedrijventerrein Klaverblad Noordoost niet nog verder op richting de dorpen Luinjeberd en Tjalleberd.

Heerenveense bedrijven rukken na de aanleg van het bedrijventerrein Klaverblad Noordoost niet nog verder op richting de dorpen Luinjeberd en Tjalleberd. ANP

Dat antwoordt de gemeente Heerenveen op vragen en reacties van inwoners. Een deel van hen maakt zich zorgen over dit nieuwe bedrijventerrein, waarmee de industrie de snelweg A7 oversteekt ten noorden van het bestaande IBF-terrein.

Volgens de gemeente telt het bedrijvengedeelte van Klaverblad Noordoost straks 40 hectare, verdeeld over twee fases. ‘Een verdere uitbreiding is nu niet aan de orde’, aldus Heerenveen. Daarnaast wordt het terrein aan de noordkant, richting de dorpen, voorzien van ‘een stevige groenbuffer’.

Lees ook: Zonnepark van 1,5 kilometer langs de A7 bij Heerenveen

De geluidsoverlast van bedrijven op het nieuwe terrein zal meevallen, verwacht de gemeente. Hier wordt op gelet. En Tjalleberd, bijvoorbeeld, ligt met een afstand van 800 meter ver genoeg weg.

Gevolgen voor weidevogels

Wel heeft de aanleg van het bedrijventerrein, met daarbij ook bosstroken en meerdere velden met zonnepanelen, gevolgen voor de weidevogels. Die hebben straks een kleiner leefgebied. Het aantal vogels zal ook afnemen. Dat is volgens de gemeente ‘niet te voorkomen’.

Het zonnepark dat bij Klaverblad Noordoost hoort, komt direct ten noorden van de A7 te liggen. Over een lengte van 1 tot 1,5 kilometer worden velden met panelen aangelegd. In de plannen is ook ruimte voor duurzame landbouw. Windmolens komen er ‘op dit moment’ niet, antwoordt de gemeente op een vraag van een inwoner.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen