Gemeente Heerenveen betaalt onterecht geïnde parkeergelden terug

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Het college van burgemeester en wethouders in Heerenveen heeft besloten onterecht geïnde parkeergelden terug te betalen.
Lees meer over
Heerenveen

Sinds 2022 is het tijdvak voor betaald parkeren in Heerenveen op werkdagen (met uitzondering van donderdag) verlengd van 18.00 naar 20.00 uur en op zaterdag van 17.00 naar 20.00 uur, maar door een fout heeft het college deze aanpassing niet formeel vastgesteld en gepubliceerd.

Procedurele fout

„We zijn tot de ontdekking gekomen dat we hierin een procedurele fout hebben gemaakt. Dit hebben we zo snel als mogelijk hersteld. Daarbij is het niet meer dan passend om de niet rechtmatig gevorderde gelden terug te betalen”, zegt wethouder Jelle Zoetendal. „Het college zal op korte termijn bericht doen over hoe het terugbetalen verloopt.”

Bj de vaststelling van de Perspectiefnota 2021 op 8 juli 2021 heeft de gemeenteraad besloten de tijden voor betaald parkeren met ingang van 2022 te verlengen. Bezoekers van het centrum van Heerenveen moesten op werkdagen daarom twee uur extra betalen voor parkeren, op zaterdag ging het om drie uur. Op zondag en donderdag (koopavond) zijn de tijden ongewijzigd gebleven.

Niet rechtmatig

Om die wijziging mogelijk te maken moest het college van burgemeester en wethouders het aanwijzingsbesluit, met daarin de gewijzigde eindtijd voor parkeren, vaststellen en daarna publiceren in het Gemeenteblad. Omdat dit niet gebeurd is, is de wijziging niet rechtmatig.

Het college heeft het aanwijzingsbesluit inmiddels vastgesteld. Daarmee is de gemaakte fout hersteld. De verlenging van de parkeertijden is op 14 maart gepubliceerd. Vanaf woensdag 15 maart 2023 zijn de nieuwe tijden voor betaald parkeren definitief ingegaan.

Terugbetaling

Het college besluit op korte termijn hoe onterecht betaalde tickets en opgelegde naheffingen worden terugbetaald. Daarover wordt later meer bekend.