Geen nieuwe windmolen in Heerenveen na faillissement leverancier

De windmolen aan It Dok in Heerenveen. FOTO GOOGLE STREETVIEW

De eigenaar van de windturbine op It Dok in Heerenveen ziet af van vervanging van de molen door een nieuw exemplaar. Er is geen geschikt model meer te vinden.
Lees meer over
Heerenveen

De windturbine is eigendom van C. de Wolff Konstruktiebedrijf. Hij stamt uit 1999, toen De Wolff nog actief was in de windmolenbranche. In 2018 is die tak verkocht aan Eneco, maar De Wolff bleef eigenaar van de turbine aan It Dok.

De turbine heeft een ashoogte van zestig meter en een tiphoogte van 84 meter. Het was de bedoeling dat deze zou worden vervangen door een nieuw exemplaar met dezelfde ashoogte. De gemeente Heerenveen verstrekte er enkele jaren geleden al een vergunning voor.

Faillissement

Hendrik Gelijk van De Wolff zegt nu dat de vervanging niet doorgaat vanwege het faillissement van de beoogde fabrikant, het Duitse Senvion. Dat bedrijf ging in 2019 failliet.

Volgens Gelijk is er geen andere leverancier die geschikte windmolens kan leveren met dezelfde ashoogte. Omdat hogere molens vanwege het provinciale beleid niet zijn toegestaan, heeft het bedrijf besloten de huidige te laten staan.

De huidige molen kan waarschijnlijk nog wel wat jaren mee, denkt Gelijk. Na een brand in de gondel (de bak met onder meer de aandrijfas) zijn in 2006 veel onderdelen vervangen.

Nieuws

menu