GGD begint in Friesland drie dagen eerder met vaccineren tegen coronavirus

In Italië wordt al gevaccineerd, zoals hier in Milaan. FOTO EPA

De GGD’en in Nederland kunnen eerder beginnen met het vaccineren van zorgpersoneel tegen het coronavirus. In Friesland start de GGD op vrijdag 15 januari in plaats van maandag 18 januari met het prikken van zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg.
Lees meer over
Heerenveen

Dat laat de Friese GGD zondag aan het einde van de middag weten, na overleg in landelijk verband (GGD GHOR Nederland). De afgelopen dagen zetten artsen en ziekenhuisbazen, onder wie Ernst Kuipers en Diederik Gommers, al extra druk op het kabinet om eerder te beginnen.

Zaterdag werd bekend dat de GGD Zuid-Holland Zuid een paar dagen eerder start met het vaccineren van zorgpersoneel in Dordrecht. De voorbereiding verloopt daar zeer voorspoedig.

Priklocatie Leeuwarden

Dordrecht is landelijk gezien een van de 25 priklocaties waar zorgmedewerkers kunnen worden gevaccineerd. Leeuwarden (in het WTC) is hier ook een van. In het Noorden kan dit verder in Groningen en Assen. In deze laatste stad begint het vaccineren zelfs al op 11 januari.

GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD’en, is content met de versnelling. ,,Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen”, zegt koepelvoorzitter André Rouvoet.

De koepel zegt te hopen en te verwachten dat er vanaf maandag 4 januari veel zorgmedewerkers bellen om een afspraak te maken voor de vaccinatie. GGD GHOR Nederland zet daarom tweeduizend mensen in om afspraken te plannen.

Lees ook | Personeel Friese ziekenhuizen maakt zich op voor vaccinatie, huisartsen hebben nu ook voorrang
 

Nieuws

menu