Friezen krijgen werkstraffen voor 'listig en gehaaid' oplichten Bol.com

Playstation 4, ter illustratie. FOTO PIXABAY

Drie mannen en een vrouw die zich in 2017 en 2018 hebben beziggehouden met het oplichten van Bol.com, zijn vrijdag door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen.
Lees meer over
Heerenveen
Súdwest-Fryslân

De verdachten, een 48-jarige man uit Sneek, een 49-jarige inwoner van Heerenveen en een stel uit Heerenveen (26 en 31 jaar), bestelden goederen bij Bol.com en lieten die bezorgen op adressen van nieuwbouwwoningen, of ze veranderden op het laatste moment via de PostNL-app het bezorgadres in een afhaallocatie. Goederen werden ook op bestaande adressen besteld – en onderschept.

Daar werd ook de factuur naartoe gestuurd, terwijl de mensen zelf van niks wisten. Sommigen kregen zelfs schuldeisers achter zich aan, terwijl ze niets bij Bol.com hadden besteld, wist officier van justitie Margreeth Meijer. De officier noemde de handelswijze van de verdachten „listig en gehaaid”. „Ze hebben gebruik gemaakt van argeloze burgers en die mensen met een enorme last opgezadeld”, aldus Meijer.

Goederen doorverkocht of zelf gehouden

De verdachten bestelden blu-raydiscs, dvd’s, audioapparatuur, witgoed en Playstations. De bestelde goederen verkochten ze door aan een winkel die elektronica inkoopt, of ze hielden de spullen zelf. Rechter Klaas Bunk veroordeelde de drie mannen tot werkstraffen van 40, 60 en 120 uur en voorwaardelijke celstraffen van 2 weken, een maand en drie maanden. De vrouw kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur.

Zij had zich niet met de oplichtingspraktijken beziggehouden, maar zij had zich wel schuldig gemaakt aan witwassen: een deel van de bestelde spullen was in haar huishouden terechtgekomen. De zaak van een vijfde verdachte, een 43-jarige Groninger, werd aangehouden. De man had zich ziek afgemeld.

Nieuws

menu