Forse kritiek op onderzoek naar bijstand Heerenveen: 'Het is broddelwerk'

Over het onderzoek naar de bijstandsaffaire in Heerenveen zijn nog veel vragen. De gemeenteraad wil een nieuw onderzoeksvoorstel.

FOTO

FOTO ANP

De kritiek van veel partijen in de Heerenveense raad is stevig. En dat terwijl het onafhankelijk onderzoek naar boetes en terugvorderingen binnen de bijstand nog niet eens is begonnen. Alleen de opzet van het onderzoek, het voortraject dus, doet momenteel al veel stof opwaaien.

GroenLinks is ‘perplex’ en ‘erg boos’ over het onderzoeksvoorstel van burgemeester en wethouders. ,,Het is arrogantie van de macht om met zo’n stuk aan te komen’’, zegt raadslid Retze van der Honing. ,,Heeft de wethouder het maatschappelijke belang wel in de gaten?’’ De SP en Heerenveen Lokaal sluiten zich aan bij GroenLinks.

Ook de PvdA is met stomheid geslagen. ,,Wij zijn flabbergasted ’’, zegt fractievoorzitter Wanda Ottens. ,,Zo’n A4’tje kan ik ook wel schrijven op een maandagmiddag. Dit is niet in orde. En het is een heel precair onderwerp.’’

Zeker een maand uitstel

Andere partijen hebben vergelijkbaar commentaar. Gemeentebelangen ‘stimt net yn’, de FNP vindt het stuk ‘net ryp’ en D66 spreekt van ‘een matig stuk’. Volgens de ChristenUnie kan het ‘beter en concreter’. B en W moeten opnieuw naar de opzet kijken. Dit betekent uitstel met zeker een maand.

In december en januari ontstond in verschillende gemeenten, waaronder Heerenveen, ophef over het terugvorderen van bijstandsgeld. Gemeenten deden dat omdat familieleden bijvoorbeeld boodschappen hadden betaald. Tijdens extra raadsdebatten beloofde wethouder Hedwich Rinkes een onafhankelijk onderzoek naar de situatie in Heerenveen.

‘Het is broddelwerk’

Uit de opzet wordt nu duidelijk dat het onderzoek lang duurt en prijzig gaat worden. Verder staan er volgens de meeste raadsfracties vooral heel veel zaken níet in het voorstel. Zoals de onderzoeksmethode, de duur ervan, de kosten, uitleg over de steekproef, de rol van een begeleidingscommissie, de invloed van de raad en de exacte opdracht aan het onderzoeksbureau. ,,Het is broddelwerk’’, vindt Van der Honing.

Wethouder Rinkes laat weten de vragen te begrijpen. ,,Terechte punten, maar dit is een eerste stap. Het is nog niet een compleet plan’’, geeft zij aan. ,,Daar kiezen wij voor. Wij willen van de raad weten of wij hiermee op de goede weg zitten en wij komen bij de raad terug.’’ En even later: ,,It grypt my ek oan.’’

Tegelijkertijd geeft Rinkes een soort ,,winstwaarschuwing’’ af. ,,Goed onderzoek neemt tijd, ook ambtelijk.’’ Het onderzoek zelf gaat zeker een half jaar duren. Oud-burgemeester Theunis Piersma is onafhankelijk voorzitter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen