Ervaren bestuurder Pier Eringa kwartiermaker voor Thialf

Pier Eringa. FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

IJsstadion Thialf, NOC-NSF en de KNSB hebben bestuurder Pier Eringa gevraagd als kwartiermaker. Hij moet helpen een financiële basis te leggen voor de toekomst van Thialf.
Lees meer over
Heerenveen

Pier Eringa, CEO van vervoersbedrijf Transdev, schuift als gespreksleider aan bij de overleggen tussen directeur Marc Winters van Thialf, Herman de Haan van de KNSB en Maurits Hendriks van NOC-NSF over de toekomst van de schaatstempel. De partijen voeren de komende maanden gesprekken om te kijken hoe topsportcentrum Thialf tot een structurele exploitatie kan komen. Thialf geeft al jaren meer geld uit dan erin komt.

Eringa is door de drie partijen gevraagd de gesprekken voor te zitten. Hij wordt gezien als ervaren bestuurder die kennis heeft van dergelijke complexe vraagstukken. Ook is hij geen onbekende binnen de sportwereld. Eringa is onder meer voorzitter van Raad van Toezicht van de amateurvoetbaltak van de KNVB.

Onderdeel van herstelplan

Schaatstempel Thialf werkt de komende maanden aan een herstelplan uit. Met steun van de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen moet Thialf zichzelf opnieuw uitvinden. Belangrijkste is dat er een oplossing komt voor de energieopwekking bij het stadion en de hoge energierekening. Daarnaast moet er gekeken worden naar de financiering van topsportijs.

Provinciale Staten stelde als voorwaarde voor de miljoeneninjectie aan Thialf dat ook topsportpartners als de KNSB en NOC-NSF gaan bijdragen aan Thialf. NOC-NSF toonde begin van de zomer haar goede wil door vanaf volgend jaar 250.000 euro bij te dragen aan het topsportijs. De bijdragen van de sportkoepels moet structureel en in balans zijn, is de wens van de politiek. Die wil niet dat de provincie en de gemeente het topsportcentrum alleen financieren.

,,Het eerste gesprek heeft plaatsgevonden’’, zegt Marc Winters, directeur van Thialf. ,,Deze zullen wij periodiek herhalen. Komend jaar willen we met een verslag komen.’’

De partijen hebben de zegen van gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, financiën). De provincie is grootaandeelhouder van Thialf. De provincie en de gemeente Heerenveen spelen geen rol tijdens de gesprekken.

Fries Eringa ervaren bestuurder

Pier Eringa (59), geboren in Burgwerd, begon bij de gemeentepolitie in Leeuwarden. Later maakte hij carrière bij de Nederlandse Spoorwegen, als korpschef bij de politie, als gemeentesecretaris in Nijmegen en als ziekenhuisdirecteur. Tussen 2015 en 2019 was hij president-directeur bij ProRail. Nu werkt hij als topman voor vervoersbedrijf Transdev, het moederbedrijf van busvervoer Connexxion.

Nieuws

menu