Drietal dat man uit brandende auto haalde bij klaverblad in Heerenveen, krijgt insigne van Heldenfonds

Foto: Facebook Herma Reinders

Jouke Wobma uit Aldeboarn en Johann Velkers en Jelle Stoker uit Heerenveen hebben woensdagmiddag van burgemeester Tjeerd van der Zwan een medaille, een draaginsigne en een oorkonde van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt gekregen.

Het drietal redde in augustus een automobilist door hem, met gevaar voor eigen leven, uit een brandende auto te halen in de buurt van het klaverblad van Heerenveen. De man kon zelf niet uit de wagen komen.

Lees ook: Drietal sleurde man uit brandende auto: ‘We hebben hem over de stoelen heen eruit getrokken’

,,Deze drie mannen vinden dat ze geen supermannen zijn. Ze deden gewoon hun werk, vinden ze. Bovendien gaven ze aan ‘Helden, dat zijn heel andere mensen’. Gelukkig zijn er ook mensen die hier anders over denken’’, zei Van der Zwan.

Het Carnegiefonds eert mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered of een serieuze poging daartoe hebben gedaan.

‘Automatische piloot’

,,Alles gebeurt op de automatische piloot’’, vertelde Stoker eerder al aan de LC. Velkers zei toen: ,,Je linker hersenhelft zegt: ‘Het was toch eigenlijk niks?’. Aan de andere kant, als je de foto’s en het vuur ziet, dan is het een hele rare gewaarwording.’’

En Wobma: ,,Het enige wat de automobilist de hele tijd zei was: ‘Ik ga dood, ik ga dood’. Ik denk ook dat we geen minuut later hadden moeten komen als je die vlammen zag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen