Deze vijf initiatieven mogen met 100.000 euro duurzame plannen verwezenlijken in de gemeente Heerenveen

De winnaars horen via een livestream dat ze gewonnen hebben. FOTO MUSTAFFA GUMUSSU

Gemeente Heerenveen heeft donderdagmiddag samen met de provincie vijf cheques ter waarde van maximaal 100.000 euro uitgereikt aan vijf lokale, duurzame initiatieven.

De winnaars; Aengwirden Aardgasvrij, Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen, Baanbrekers voor nieuwe energie, Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper en Nieuweschoot zet een stap naar CO 2 -neutraliteit mogen hun experimenten verwezenlijken.

In totaal werden er de afgelopen maanden tien initiatieven ingediend, de gekozen vijf werden als meest kansrijk beoordeeld.

Aengwirden Aardgasvrij heeft als doel binnen de gebouwde omgeving in de dorpen Terband, Tjalleberd, Luinjeberd en Gersloot energieverbruik te beperken en gezamenlijk duurzame energie op te wekken en te delen.

Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen gaat voor een groener en aantrekkelijker bedrijventerrein met duurzaam opgewekte energie en duurzaam vervoer.

Baanbrekers voor nieuwe energie willen de Uitvindersbuurt in Oudeschoot aardgasvrij maken, gecombineerd met geluidswering voor de snelweg A32 die er langs loopt.

De naam Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper zegt genoeg. Het initiatief van wijkvereniging De Greiden, samen met Heerenveen-midden, Oudeschoot en Akkrum willen per woningtype uitwerken hoe de woning kan verduurzamen, waarna de aanpak steeds op eenvoudige wijze kan worden herhaald.

Nieuweschoot zet een stap naar CO 2 -neutraliteit richt zich op een innovatieve warmtepomp die gebruik maakt van afvalwater in combinatie met een warmtebatterij. Daarmee willen alle woningen in Nieuweschoot verduurzamen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Duurzaamheid