Coronaproof tentoonstelling in Ketliker Skar over oorlogstijd

In het Ketliker Skar is donderdagmiddag een tentoonstelling begonnen over dit natuurgebied in oorlogstijd. Er staan luisterpalen die met de knie of elleboog te bedienen zijn.

Het Ketliker Skar.

Het Ketliker Skar. Foto: Bart Schoppers | Notmune Fotografie

De compacte tentoonstelling ‘Frijheid boppe allm drie nachtelijke wapendroppings in het Ketliker Skar in november 1944. De zware containers met wapens voor het verzet kwamen, vastgemaakt aan parachutes, neer in een weilandje midden in de bossen. Boerenfamilies moesten de containers verzamelen, verstoppen en vervolgens verder verspreiden - een gevaarlijke onderneming.

It Fryske Gea staat stil bij deze oorlogsgeschiedenis aan de hand van verhalen en beelden van nabestaanden. Drie families vertellen over de wapendroppings. Hun verhalen zijn onder meer te beluisteren via geluidspalen die vanwege de coronapandemie extra grote knoppen hebben gekregen. Deze zijn met de ellenboog of de knie in te drukken. De palen staan bij informatiecentrum It Beekpronkje. Dit is de toegangspoort tot het Skar.

75 jaar bevrijding

Vanwege de pandemie werd de tentoonstelling eerder dit jaar twee keer opgeschoven. Het thema is hetzelfde gebleven: 75 jaar bevrijding. ,,Het is in de buitenlucht en de tentoonstelling is klein en besloten’’, zegt Stefien Smeding van It Fryske Gea. ,,Dus het kan, vinden wij. Mensen kunnen hier de komende tijd rustig wandelen. Het is een prachtig gebied, niet ver van Oranjewoud, waar het vaak erg druk is.’’ Het Ketliker Skar kan mooi als overloop dienen, oppert zij. De tentoonstelling duurt zeker een half jaar.

De luisterpalen in het gebied zijn een primeur voor de natuurorganisatie. Er worden drie verschillende verhalen verteld. Ieder verhaal duurt 5 tot 6 minuten. Ook in het Skar zelf is aandacht voor de oorlogsgeschiedenis. ,,En thuis luisteren kan ook, als het misschien een keer te druk is in het bos’’, gaat Smeding verder. ,,Dit kan met een QR-code en via onze website.’’

De palen blijven eveneens een half jaar staan. Na de tentoonstelling in het Skar kan It Fryske Gea ze opnieuw gebruiken, ook op andere plekken in Friesland. ,,Wij kunnen er natuurlijk ook iets anders van ons op laten horen. Bijvoorbeeld uitleg over paddenstoelen of slangen of zo. Dit is een nieuwe manier, die past in deze tijd. Zo kun je verhalen ook hóren in plaats van alleen lezen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen