Corona-ingreep in Heerenveen: horeca gaat eerder dicht

Foto

Foto Shutterstock

De horeca in het centrum van Heerenveen sluit dit weekend eerder. In de nacht van zaterdag op zondag gaan de kroegdeuren én de terrassen al om één uur dicht.
Lees meer over
Heerenveen

Dat is donderdag besloten, mede naar aanleiding van de recente sluiting van café De Swetser. Hier werden afgelopen weekend de coronaregels niet nageleefd. De maatregel is genomen tijdens een gezamenlijk overleg van ondernemers, de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen.

Lees ook: Café De Swetser in Heerenveen dicht vanwege niet naleven coronaregels

Na één uur worden in de kroegen geen stappers meer toegelaten. Normaal is dit drie uur. Wie voor enen binnen een plekje heeft, mag nog wel tot sluitingstijd blijven zitten. Ook de terrassen gaan om één uur dicht. Normaal is dit twee uur (met een kleine uitloop). Binnen worden minder mensen toegelaten, vanwege de anderhalve meter afstand.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gelden nog de ‘oude’ regels. Dan is het duidelijk minder druk dan in de nacht van zaterdag op zondag.

Burgemeester: cruciale weken

,,We staan voor cruciale weken in de aanpak van het coronavirus’’, zegt de Heerenveense burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,In verschillende steden, ook in Friesland, ontstaan corona-brandhaarden. Dat zien de ondernemers ook. Niemand wil dat zijn of haar zaak een besmettingsbron wordt.’’

Daarom nemen ‘zijn’ ondernemers nu samen maatregelen, gaat Van der Zwan verder. ,,Voor hen, maar ook zeker voor het publiek, geldt dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid: hou je aan de basisregels en volg de landelijke voorschriften.’’ Hij vindt het ,,erg mooi’’ dat de horecaondernemers meewerken en hun verantwoordelijkheid nemen.

Van der Zwan heeft de ingreep ook even gemeld bij zijn collega-burgemeesters in Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân. ,,Wellicht krijg je een waterbedeffect, je weet het niet.’’ Dan zou het drukker kunnen worden in bijvoorbeeld Leeuwarden, Drachten en Sneek.

De gemeente en de ondernemers zetten samen extra personeel in om op straat te controleren dat er geen rijen ontstaan. Ook de politie werkt hier aan mee. Na het weekend volgt meteen een evaluatie.