College van B en W van de gemeente Heerenveen wil vaste tariefdeel diftar+ verlagen. 'Kiloprijs restafval blijft gelijk'

Van de 133 kilo restafval hoort er volgens het college van B en W 83 kilo ook daadwerkelijk in de grijze container thuis. HOOGMEDIA

Het college van B en W van de gemeente Heerenveen zegt het vaste tariefdeel rondom diftar+ in 2022 te willen verlagen van 173 naar 158 euro per huishouden. De kiloprijs blijft als het aan het college ligt 0,35 eurocent per kilo restafval.
Lees meer over
Heerenveen

De verlaging is volgens het college mogelijk omdat er meer inkomsten zijn geweest, doordat inwoners per kilo restafval betalen bij diftar+. De gemeenteraad neemt in december een besluit over de tariefverlaging.

Sinds de invoering van diftar+ in januari 2019 bedraagt de hoeveelheid restafval die nu in de grijze container belandt gemiddeld 133 kilo per huishouden. Het gemiddelde in Friesland is ongeveer tweehonderd kilo.

Van de 133 kilo restafval hoort er volgens het college 83 kilo ook daadwerkelijk in de grijze container thuis. ,,De overige vijftig kilo bestaat uit: etensresten, papier, glas en textiel. Dat zijn afvalsoorten die niet optimaal gerecycled kunnen worden als ze niet in de juiste bak worden aangeboden. Wie dat wel doet bespaart veel gewicht in de grijze container en dus geld”, aldus het college. ,,Een tweepersoonshuishouden met gemiddeld honderd kilo onjuist gescheiden restafval kan 35 euro besparen op jaarbasis.”

Overige tarieven

Als het aan het college ligt, gaat het tarief voor het aanbieden van een afvalzak in de ondergrondse container van 2,05 euro naar 2,10 euro en blijven de overige tarieven, waaronder de milieustraat en gft-afval, gelijk.

,,Een tweepersoonshuishouden is hiermee gemiddeld jaarlijks 265 euro kwijt aan afvalkosten, exclusief eventuele kosten voor de milieustraat.”

Nieuws

Meest gelezen