College van B en W: 'Lachgasgebruik niet groter in de gemeente Heerenveen dan elders in Nederland.' FNP oneens met conclusie en komt erop terug

FOTO ANP

Volgens het college van B en W van de gemeente Heerenveen is het lachgasgebruik in de gemeente niet groter dan elders in Nederland. Dat antwoordde burgemeester Van der Zwan dinsdagavond tijdens een commissievergadering op vragen van de FNP.
Lees meer over
Heerenveen

FNP-fractievoorzitter Ate Eijer zegt dat zijn partij zich zorgen maakt over het drugsgebruik onder jongeren in de gemeente en dan vooral voor wat betreft lachgas. ,,We krijgen opmerkingen van inwoners dat drugs meer en voor problemen zorgt. Zowel op straat, als in de thuissituatie.”

Van der Zwan liet weten dat het college zich er niet in herkent en dat dit volgens hem ook geldt voor de politie en het jongerenwerk. ,,Een indicatie is het aantal cilinders dat op straat wordt aangetroffen die horen bij lachgas, waarmee ik het gebruik overigens niet wil bagatelliseren.”

Het gebruik van lachgas in de openbare ruimte is volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) verboden in de gemeente Heerenveen. Daarnaast is met de horeca afgesproken dat zij geen lachgas aanbieden.

Eijer: ,,Wel zijn er minimaal drie verkoopkanalen in Heerenveen. De FNP gaat hierover nog contact opnemen met het college.”

Politiebureau

Daarnaast liet Van der Zwan tijdens beantwoording van de vragen omtrent lachgas weten dat de politie-inzet van het korps Zuidoost-Fryslân onder druk staat. ,,Vooral door demonstraties en protesten. Het politiebureau gaat daarom dicht op gezette tijden, omdat we de politiemensen op straat willen hebben.”

De aanpassing van de openingstijden is overigens niet nieuw. In 2018 werd al besloten om minder vaak open te zijn. De politie liet toen weten dat te doen ,,omdat in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van digitale mogelijkheden en er daardoor een verschuiving is in de aanloop bij de politiebureaus.”

Nog niet bekend is wat de aanpassing betekent voor de huidige openingstijden.

Nieuws

menu