Centrum Heerenveen voor 44 miljoen euro op de schop, megaklus voor de komende 5 jaar

Het centrum van Heerenveen wordt de komende vijf jaar voor zeker 44 miljoen euro aangepakt. Er komt een woontoren, een ‘cultureel kwartier’ en een nieuw evenemententerrein.

Het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen nu.

Het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen nu. Foto Niels de Vries

Het gaat om plannen in het oostelijke deel van het centrum. Hier gaat WoonFriesland aan het Burgemeester Kuperusplein het voormalige postkantoor slopen en vervolgens een woontoren bouwen met 92 sociale huurappartementen. Het verhuurbedrijf steekt er zo’n 20 miljoen euro in. De werkzaamheden kunnen nog dit jaar beginnen. Het plein zelf, nu nog een groot parkeerterrein, verandert deels in een park met een parkeergarage eronder.

Naast de woontoren komt een nieuwe Albert Heijn. De supermarkt verhuist van de huidige plek in het nabijgelegen ABC-complex (AH, Blokker, C&A) naar de oude Scapino-winkel aan het Kuperusplein. De eigenaren van het Scapino-pand willen 9 miljoen euro investeren in de verbouwing en verhuizing.

De gemeente draagt 15 miljoen euro bij aan de plannen voor het centrum. Voor dat geld gebeurt er veel meer. Het ABC-complex wordt grotendeels gesloopt. In de nieuwbouw is ruimte voor de bibliotheek en voor woningen. Samen met het naastgelegen Museum Heerenveen moet dit gebied het ‘cultureel kwartier’ van Heerenveen worden. Op de huidige plek van de bibliotheek, aan de zuidkant van het Kuperusplein, worden waarschijnlijk huizen gebouwd.

,,De nieuwe bibliotheek wordt echt een plek om te verblijven. Meer dan alleen een bieb, met ook ruimte om eens een uitvoering te houden’’, zegt wethouder Jelle Zoetendal. ,,Wij hebben onder meer gekeken naar de Blokhuispoort in Leeuwarden.’’ Het Ernst van Harenplein, om de hoek, wordt groener gemaakt. Hier verdwijnen parkeerplekken.

Omdat het Kuperusplein, waar onder meer de kermis wordt gehouden, verandert in een parkje met parkeergarage, moet elders een nieuw evenemententerrein komen. De gemeente denkt aan het ruime grasveld direct ten noorden van het Abe Lenstra-stadion. Voetbalclub SC Heerenveen houdt hier ook zijn open dagen.

Verder wordt het onverharde parkeerterrein aan de Veldschans aangepakt. Hier komen klinkers te liggen. Parkeren blijft er gratis. Er komt een extra verbinding met het centrum, via de Thorbeckestraat.

Voor de 15 miljoen euro die de gemeente uitgeeft, wordt ook de Dracht mooier gemaakt. Deze hoofdwinkelstraat krijgt meer bomen en zitplekjes, met sfeervolle verlichting. ,,De Dracht kan wel wat gezelliger’’, vindt Zoetendal. ,,Minder stenen en bevoorradingsverkeer en meer groen.’’

Ook aan de horeca op en rond de Oude Koemarkt is gedacht, evenals aan het nabijgelegen Oenemapark. ,,Wij zijn met de horecaondernemers in gesprek over hun wensen.’’ Het parkje kan wel een ingreep gebruiken. Mogelijk komen er aanlegplekken voor boten. Het beweegbaar maken van twee bruggen in het centrum is van de baan. Dit plan is te duur. Het ‘Feanetië’-idee uit 2017 kan daarmee in de ijskast.

De omvangrijke aanpak van het centrum komt voort uit de gesprekken die de gemeente in 2019 heeft gevoerd met inwoners en ondernemers, ook wel G1000 genoemd. Zoetendal: ,,Het is mooi dat dit kan, zelfs in een tijd waarin wij het financieel moeilijk hebben. Deze impuls is echt nodig, dat horen wij ook van ondernemers.’’ Volgende maand vergadert de gemeenteraad over de plannen. Dan wordt eerst een ‘voorbereidingskrediet’ gevraagd van bijna 1,4 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Regionale politiek