Boze buurt wil meebetalen aan verplaatsing chalet, maar dit lost zeilschoolruzie Nes niet op

Foto archief. FOTO NIELS WESTRA

Een ultieme poging van de SP om zeilschool Pean in Nes en boze omwonenden nader tot elkaar te brengen, strandde donderdagavond.
Lees meer over
Heerenveen

Als een van de weinige partijen in de Heerenveense gemeenteraad wilde de SP nog een keer vergaderen over de uitbreidingsplannen van de zeilschool. Die laat twaalf waterwoningen bouwen. De klus is bijna klaar. Omwonenden stellen dat de eerder geschetste buffer van bomen en struiken ontbreekt, dat de ligging van de chalets te veel afwijkt van de oorspronkelijke plannen en dat de chalets te groot zijn.

Dat vindt de gemeente eigenlijk ook, maar met een zogeheten verklaring van geen bedenkingen wil zij dit oplossen. De meeste partijen in de raad zijn het hiermee eens: Pean mag door.

Lees ook: Breder verzet tegen uitbreiding Zeilschool Pean in Nes

Zij schuiven daarmee het voorstel van enkele omwonenden aan de kant om mee te betalen aan de verplaatsing van zeker een van de waterwoningen, zodat hier alsnog een groene buffer kan komen. Het opschuiven van één woning kost zo’n 6500 euro, aldus de bezwaarmakers. Zij betalen liever een deel van deze kosten dan dat zij hun geld steken in een gang naar de rechter. Volgens Pean gaat het echter om een veelvoud en is zo’n operatie te duur en niet fraai.

‘Straks naar de rechter’

De SP nam het op voor de omwonenden. ,,Zij doen een handreiking’’, zei fractievoorzitter Jan van der Veen. ,,Deze mensen gaan straks alsnog naar de rechter. Dit gaat de gemeente veel geld kosten.’’

De partij vond de ChristenUnie aan zijn zijde. ,,Wij gunnen het Pean van harte, maar waarom moeten zij nou buiten de grens gaan? Om te plagen?’’, vroeg fractievoorzitter Lia de Heij zich af. ,,Dit is gewoon doordrijven. Hier wordt niemand blij van.’’ ,,Hiermee zeg je: bouw maar raak. Dat is niet goed’’, besloot FNP-raadslid Erik de Swart.

De overige partijen vinden dat het gewijzigde plan van de zeilschool in orde is. Zij hopen dat de betrokkenen nog eens gaan praten en dat de ruzie niet uit de hand loopt. Wethouder Jaap van Veen, die heeft bemiddeld, vindt dat de SP eenzijdig is geïnformeerd. Hij zei daarnaast dat er van ,,plagerijtjes’’ of ,,de zin doordrijven’’ geen sprake is.

Nieuws

menu