Bouw testlab circulaire plastics in Heerenveen gestart

FOTO ARCHIEF LC

De bouw van het Nationaal Testcentrum Circulair Plastic (NTCP) op bedrijventerrein Haskerveen in Heerenveen is afgelopen week gestart. Het moet een broedplaats worden voor uitvindingen op het gebied van plastic hergebruik.
Lees meer over
Heerenveen

Het landelijke testcentrum moet medio maart 2020 klaar zijn. Met de realisatie van het centrum is een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro gemoeid en wordt gefinancierd door bijdragen van onder andere Rijksoverheid, Provinsje Fryslân en het Afvalfonds. De eerste machines zullen eind december geleverd worden.

Lees ook: Friesland sleept miljoenen binnen voor testlab circulaire plastics in Heerenveen

Met het geld kan het testcentrum in ieder geval drie jaar vooruit. De locatie nabij de Omrin-sorteerlocatie Oudehaske moet landelijk hét kenniscentrum worden voor hergebruik van plastics. Onder de aangesloten bedrijven zitten concerns als Philips en Friesland Campina. Ook NHL Stenden Hogeschool en de Vereniging Circulair Friesland werken er in mee.

Het testcentrum gaat praktisch onderzoek doen naar ‘het nieuwe leven van plastic’: nieuwe manieren om plastics uit afval beter te sorteren, zodat het makkelijker opnieuw kan worden gebruikt.

Lees ook: Botenbouwer gaat sloepjes uit afval printen in Friesland

Ieder particulier bedrijf mag er aankloppen; het testlab wordt bestuurd door een onafhankelijke stichting en staat open voor het hele Nederlandse bedrijfsleven.

Nieuws

menu