Boeren blazen protest tegen jeugdbendes in Akkrum op laatste moment af

FOTO SHUTTERSTOCK

Een boerenactie tegen jeugdbendes in Akkrum is donderdagvond ter elfder ure afgeblazen. De boeren wilden met trekkers een rondje door het dorp rijden om ,,de burgers van Akkrum en omstreken. een hart onder de riem te steken”.
Lees meer over
Heerenveen

Een cryptische oproep daartoe verscheen eerder die dag in een WhatsApp-groep van Belangen Agrarysk Fryslân. ,,Momenteel is er veel ongedierte actief in Akkrum. Als boeren ergens wel een hekel aan hebben is het ongedierte.”

De post ging vergezeld van een artikel uit de Leeuwarder Courant, die woensdag over de jeugdbendes die Akkrum al maanden teisteren en zich schuldig maken aan vernieling, intimidatie en zware mishandeling.

Arrestatie

De boeren wilden van tevoren verzamelen op de carpoolplaats van Akkrum, maar zover kwam het niet. Ongeveer een uur van tevoren werd in dezelfde chatgroep geposted dat de politie er lucht van had gekregen en dat de actie was geannuleerd. Er werd met klem opgeroepen niet te komen. ,,Doen jullie dat wel dan is dat op geheel eigen risico met als gevolg een arrestatie.”

Die boodschap was niet tegen dovemansoren gericht, want op de carpoolplaats liet op het afgesproken tijdstip geen enkele boer met trekker zich zien. Er reed er zo nu en dan wel eentje voorbij, maar die bleek gewoon aan het werk.

Grenzen overschreden

Toch was de parkeerplaats niet geheel onbevolkt. Enkele sympathisanten van de boeren en twintigers uit Akkrum, die zich zeggen te storen aan het gedrag van hun jonge dorpsgenoten, hadden de laatste oproep gemist en waren voor niets gekomen. ,,Toch een beetje jammer’’, aldus één van de Akkrumers. Hij had graag even ,,een statement ‘‘ willen maken, ,,Wij haalden vroeger ook kattenkwaad uit, maar er zijn nu echt grenzen overschreden.”

Zondagavond rond tien uur sloeg in het centrum van Akkrum een groep van zo’n tien tieners twee minderjarige jongens in elkaar. Een van hen belandde in het ziekenhuis. Later op de avond en maandag zijn twee verdachten opgepakt: een minderjarige jongen en een jongen van achttien.

De gebeurtenis volgt op maandenlange, ernstige overlast met drie specifieke groepen jongeren. Met name de afgelopen zomer maakten die zich veelvuldig schuldig aan vernielingen en intimidaties. Plaatselijk Belang Akkrum/Nes heeft de politie en de burgemeester gevraagd in te grijpen.

Nieuws

menu