Bijzondere gast op middenstip Abe Lenstra-stadion: dekhengst Nane

Dekhengst Nane op de middenstip. Het is voor het eerst dat een paard de grasmat van het Abe Lenstra-stadion mag betreden. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

De Friese hengst Riemer werd ooit de toegang tot het Abe Lenstra-stadion verboden. De heilige mat was niet bestand tegen paardenvoetjes. Nane pronkte maandag evenwel fier op de middenstip.
Lees meer over
Heerenveen

Paardenman Germ Bouma uit Aldeboarn wilde in de dagen dat Riemer van der Velde de scepter zwaaide bij SC Heerenveen met de Friese dekhengst Riemer het Abe Lenstra-stadion in. Want hoe toepasselijk. Het plan mislukte destijds: verzekeringstechnisch te ingewikkeld.

Rijplaten

Wat vader niet lukte, kreeg zoon toch voor elkaar. Maandag stond Germ Aise Bouma pontificaal op de middenstip met de dekhengst Nane. De imposante Fries kon niet zomaar het veld op. Eerst werden rijplaten gelegd om de heilige voetbalmat te beschermen. Daarna trippeltrappelde Nane op paardenvoetjes naar de middenstip.

,,Een historisch en uniek beeld van twee Friese iconen”, jubelt Sabien Zwaga. Nane pronkt straks op de KWF-horsekalender. Een initiatief dat Zwaga ontwikkelde samen met Lourens Mellema, fokker, trainer en verkoper van Friese paarden en paardenfotograaf Ryanne Tigchelaar.

Een verjaardagskalender vol prachtige paarden en krachtige mannen zoals acteur Jelle de Jong van Soldaat van Oranje maar ook hoefsmid Jan-Wietse de Boer.

Gedeelde passie

Zwaga had zelf kanker en overleefde. Maar haar vriendin Marga de Wolff, de partner van Louwrens Mellema, overleed vorig jaar aan de ziekte. ,,Zij had pech en ik geluk.” Paarden waren hun gedeelde passie. En dat is wat Zwaga nu gebruikt om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Met hulp van de paarden-, én voetbalwereld.

Nieuws

menu