Bijna vierhonderd Covid-19-patiënten hersteld in Coronacentrum in Heerenveen, zo'n honderd overleden

De 74-jarige mevrouw Poortman uit Stiens verlaat half mei het Coronacentrum in Heerenveen onder applaus van het zorgteam. FOTO RENS HOOYENGA

In het Coronacentrum Friesland in Heerenveen zijn bijna vijfhonderd patiënten met Covid-19 behandeld. Zo’n honderd van hen zijn overleden.
Lees meer over
Heerenveen

Dat vertelt zorgcoördinator Petronella Jouwsma in een achtergrondartikel dat Veiligheidsregio Fryslân heeft laten maken en als persbericht heeft verspreid. Volgens de Jorwertse is elke keer voor de overledenen een erehaag gemaakt door het zorgteam. Mensen die herstellen verlaten het coronacentrum onder luid applaus. ,,Dat zijn voor ons de hoogtepunten”, vertelt ze.

In het coronacentrum in oudbouw van Anna Schotanus worden oudere en kwetsbare coronapatiënten behandeld om de ziekenhuizen te ontlasten. Grotere verpleeghuizen hebben vaak zelf een Covid-afdeling of Covid-huis voor dit soort patiënten.

Zestig covidpatiënten

Het Coronacentrum is 24 maart 2020, ruim een jaar geleden, in gebruik genomen. Na een week lagen er vijftien patiënten, tijdens de eerste golf waren maximaal 35 bedden bezet. Momenteel is er plek voor zestig covidpatiënten.

In totaal zijn 452 inwoners van Friesland gemeld als overleden door Covid-19. Het aantal sterfgevallen neemt de laatste tijd wekelijks af als gevolg van de begonnen vaccinaties.

Nieuws

Meest gelezen