Beeld Fedde Schurer weer op plek die het verdient

Je kunt er niet om heen en juist wél. Het beeld van Fedde Schurer kan op zijn nieuwe plek in Heerenveen weer worden bekeken zoals bedoeld.

Het beeld van Fedde Schurer op de nieuwe plek aan de Kerkstraat. FOTO NIELS DE VRIES

Het beeld van Fedde Schurer op de nieuwe plek aan de Kerkstraat. FOTO NIELS DE VRIES

Op de 122e geboortedag van de Friese dichter (1898-1968), schrijver en politicus Fedde Schurer heeft het standbeeld in Heerenveen weer de plek die het verdient: het plantsoen aan de Kerkstraat, een ruimtelijke omgeving die het mogelijk maakt om een rondje te maken om het kunstwerk van wijlen Guus Hellegers.

,,Het is een wonderlijk beeld. Je ziet het veranderen als je er om heen loopt’’, zegt Remco Heite. De oud-burgemeester van Weststellingwerf is een van de initiators om het beeld naar een passender plek te verplaatsen. Sinds 1988 stond het object bij de Wettertoer, maar door de steeds meer uitdijende terrassen op het Gemeenteplein kwam het hier niet langer tot zijn recht.

De plek naast grandcafé Het Gerecht kreeg een dubbele symboliek, zei Heite zaterdag tijdens de officiële onthulling. Rond Schurer, die een belangrijke rol speelde tijdens Kneppelfreed (1951), waarbij Friestaligen hun recht opeisten om zich in hun eigen taal voor de rechtbank te mogen verweren, hing de mythe dat hij geheelonthouder was, maar dat was beslist niet het geval, aldus Heite. ,,Toch blijven Schurer en het gerecht onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanuit zijn ooghoek kan Schurer een reclamebord van de horecazaak niet ontgaan’’, zei hij met een knipoog.

Aanvankelijk was het beeld in 1974 neergezet in een groenstrook bij parkeerplaatsen aan het Van Harenspad. Daar moest het wijken voor ‘zakelijke argumenten’, aldus Heite. Even verderop aan de Wettertoer kreeg Schurer een nieuwe plek.

Wethouder Hans Broekhuizen zegt dat de gemeente Heerenveen het belangrijk vindt om iconen uit het verleden te eren door standbeelden of naamgeving van bijvoorbeeld sportvoorzieningen. ,,Ze zijn ons DNA, onze geschiedenis. Als ik nu honderd willekeurige passanten zou vragen wie Fedde Schurer is, dan zouden velen het niet weten.’’

Ook de gemeente vond het beeld bij de Wettertoer onflatteus, aldus Broekhuizen. Met initiatiefnemers en weduwe Marjon Hellegers werd gekeken naar een goede plek. Mede omdat het centrum van Heerenveen de komenden jaren flink op de schop gaat, vielen diverse opties op voorhand af. ,,We wilden niet het beeld steeds zou moeten worden verplaatst.’’ Hij noemde Schurer een charismatische man.

Die persoonlijkheid zou volgens beeldend kunstenaar Hellegers het beste tot zijn recht komen in een standbeeld, hoewel hij aanvankelijk de opdracht kreeg een borstbeeld te ontwerpen. Dat Heerenveen de wens om het beeld naar een ,,Deze klus moest natuurlijk nog wel worden geklaard voor het vertrek van wethouder Broekhuizen als burgemeester naar Twenterand. Het is een daad van eenvoudige rechtvaardigheid.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen