Arrestaties bij betoging tegen coronamaatregelen in Amsterdam, groep uit Heerenveen wil 'democratie begraven'

Politie grijpt in bij demonstratie. FOTO ANP EVERT ELZINGA

De politie heeft zondag bij de ontruiming van het Museumplein in Amsterdam 28 personen gearresteerd.

De demonstranten waren ‘s middags, net als voorgaande weken, bijeengekomen om ‘koffie te drinken’.

De meesten vertrokken na een oproep van de politie. De ME liep vervolgens in linie om de mensen te verdrijven. Toen het te druk werd op het plein en de mensen geen 1,5 meter afstand hielden, besloot de gemeente Amsterdam de betoging te verbieden. De politie greep kort daarna in en de meeste demonstranten vertrokken redelijk snel.

Demonstranten Heerenveen begraven democratie

Bij het protest was ook een groep uit Heerenveen aanwezig. De groep had het plan bedacht met een rouwwagen naar Amsterdam te rijden met een doodskist op het dak. Dat bleek niet haalbaar. Wel werd de kist meegenomen naar de betoging. Ze wilden daarmee de democratie begraven, zei een persoon van de groep tegenover de Heerenveense Courant .

De aanwezigen uit Heerenveen waren ook betrokken bij twee fakkeltochten die eerder in hun woonplaats zijn gehouden om te demonstreren tegen de coronamaatregelen.

Volgens een zegsman van de groep waren zij niet naar Amsterdam toegekomen om te rellen, maar om vreedzaam te demonstreren tegen de coronamaatregelen. ,,Om 16.00 uur zou het afgelopen zijn, maar om 15.45 uur besloot de politie het plein schoon te vegen.’‘

Van de groep demonstranten uit Heerenveen werd niemand aangehouden door de politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen