Waddenfonds draagt ruim 1,3 miljoen euro bij aan fietspad van Harlingen naar Lauwersmeer

De samenwerking voor een buitendijks fietspad is bekrachtigd. Wethouders Jelle Boerema, Paul Schoute en Caroline de Pee (v.l.n.r.) fietsen alvast een stukje met helemaal rechts Bé de Winter van het Wetterskip. Foto: Catrinus van der Veen

Het Waddenfonds draagt ruim 1,3 miljoen euro bij aan het project ‘Op Paad lâns it Waad’. Het project moet ervoor zorgen dat de zeedijk de komende zes jaar geschikt wordt gemaakt voor een fietsroute langs de hele Friese waddendijk, van Harlingen naar Lauwersmeer.
Lees meer over
Harlingen
Noardeast-Fryslân
Waadhoeke

Het hele project moet 2,7 miljoen euro gaan kosten. Naast het Waddenfonds heeft de provincie Fryslân een subsidie van 540.506 euro beschikbaar gesteld. De overige financiering komt van de gemeenten Harlingen (300.132 euro), Waadhoeke (249.191 euro) en Noardeast-Fryslân (310.120 euro).

In Groningen is dat omgedoopt tot Kiek over Diek en in Noord-Holland tot Rondje Waddenbaai. Om fietsen mogelijk te maken moeten obstakels weggenomen worden zoals veeroosters en afrasteringen.

Er komen toeristische overstappunten, zodat fietsers de dijk makkelijk over kunnen steken en naar keuze kunnen switchen tussen de buitendijkse route en binnendijkse paden. Verder komen er themaroutes, arrangementen, belevingstochten en aantrekkelijke pleisterplaatsen. Twaalf zuilen geven informatie over de plekken en er komen twee beleefplekken voor Darks Sky-toeristen alsmede mogelijkheden om vogels te spotten.

Het project is opgedeeld in twee fasen: het traject tussen Harlingen en buurtschap Koehool en dat tussen Koehool en het Lauwersmeer. De werkzaamheden worden samen uitgevoerd met de dijkversterking door Wetterskip Fryslân, die gepland staat tussen 2023 en 2028.

Nieuws

menu