Vernieuwde sluisdeuren behoeden havens van Harlingen voor stormvloed

Harlingen kan de deuren sluiten voor een eventuele stormvloed. De keersluis onder de Sasbrug is weer compleet nadat dinsdag de grote deuren weer op hun plek zijn getakeld.

De tweede stormvloeddeur wordt door de sluis in Harlingen getakeld.

De tweede stormvloeddeur wordt door de sluis in Harlingen getakeld. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het terughangen van de 10 meter hoge en 40.000 kilo zware deuren was het sluitstuk van de renovatie van het complex uit 1963 dat bekend is als de Keersluis Sas. Die naam is dubbelop, want sas is een ander woord voor sluis.

Voor pakweg 800.000 euro zijn de deuren opgeknapt, is de sluisbak slibvrij gemaakt en zijn alle hydraulische mechanieken om de deuren te laten draaien hersteld. Ook de zogenoemde slibopwoelinstallatie, een waterspuitsysteem onderaan de deuren dat bij het draaien slib moet wegspuiten, is gerepareerd.

Geen risico

De zeesluis beschermt de achterliggende Oude Buitenhaven en de Noorder- en Zuiderhaven tegen hoge waterstanden in de Waddenzee. Deze zeehavens liepen de afgelopen weken trouwens geen enkel risico want de keersluis werkt met een dubbel stel deuren. De iets lagere vloeddeuren aan de stadskant werden eerder dit voorjaar al onder handen genomen. Deze zijn begin juni gestraald en gecoat teruggeplaatst voordat de grote deuren uit hun scharnieren werden gelicht.

,,De feiligens stiet foarop, want dizze slûs is wol gewoan ûnderdiel fan ús primêre seekearing’’, zegt projectleider Ido Boonstra van Wetterskip Fryslân. ,,We fiere sok wurk altyd út bûten it stoarmseizoen, mar ek in simmerstoarm kin foar hiele hege wetterstannen soargje.’’

Paalworm

De stalen stormvloeddeuren vervingen twintig jaar geleden de toenmalige houten deuren, maar waren ondertussen zelf ook aan groot onderhoud toe. De weinige houten onderdelen, die als sluitstrips langs de randen van de deuren zijn gemonteerd, waren onder de waterspiegel aangetast door paalworm. Ze zijn nu vervangen door Afrikaans bilinga-hardhout, dat de boorlustige schelpdieren zou moeten weerstaan.

Hoofdaannemer Knol uit Akkrum liet de zware deuren dinsdagochtend met een 600 tons telescoopkraan vanaf een ponton op hun plaats tillen. Dat ging probleemloos. De eerste deur hing al om zeven uur in de kabels, de tweede volgde tegen tienen. De rest van de dag werd besteed aan het inspecteren van de werking van de sluis. Duikers zouden bij hoog water controleren of de deuren goed sluiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Weer
Instagram