Veerboten van en naar Terschelling en Vlieland varen weer na blokkade vissersboten | video

Vissers blokkeren haven Harlingen

Vissers hebben zich maandag aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. Ook in Harlingen blokkeerden vissersboten toegang tot de Noorder- en Zuiderhaven.
Lees meer over
Harlingen

De haven van Lauwersoog werd met boten geblokkeerd, maar die blokkade is inmiddels opgeheven. Door die blokkade kon de veerboot tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog niet varen.

De veerboten van rederij Doeksen tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling voeren ook niet door de vissersboten die de haven blokkeerden.

Rederij Doeksen adviseerde mensen die een afvaart geboekt hebben om niet naar Harlingen te komen, maar hun afvaart om te boeken. Rond 12.30 uur werd de blokkade opgeheven.

De politie en Mobiele Eenheid kwamen ook naar Harlingen. De politie ging per boot in gesprek met de vissers.

Viskotters steken lichtkogels af

Viskotters die maandagochtend de haven van Harlingen blokkeerden staken voortdurend lichtkogels af en toeterden er op los met hun scheepshoorns.

Er stond veel publiek op de kade te kijken naar hoe het protest zich ontvouwde. Verder was het druk met gestrande reizigers, die de trein maar weer pakten om terug te gaan.

Bekijk in onderstaande video hoe de blokkade bij Lauwersoog eruit zag:

Ook op andere plaatsen protesten

Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt ook in andere plaatsen zoals IJmuiden en Den Helder protesten aan. Hoe die acties er precies uit gaan zien, laten de vissers nog niet los. De manier van actievoeren verschilt volgens hen per locatie, net als het tijdstip.

EMK had halverwege vorige maand samen met de Nederlandse Vissersbond al aangekondigd dat zij mee zouden gaan protesteren. Volgens hen kan er door de stikstofplannen van het kabinet straks ook niet meer gevist worden voor de Nederlandse kust.

Nieuws

menu