The Passion komt in 2023 naar Harlingen. Publiek mag bij evenement aanwezig zijn: 'Een prachtig stadje'

Burgemeester Ina Sjerps van de gemeente Harlingen is dolblij met de keuze van KRO-NCRV om The Passion volgend jaar in Harlingen op te voeren. ,,We zijn een kleine gemeente, maar kunnen het aan."

Het muzikale paasevenement The Passion komt in 2023 naar Harlingen. Dat heeft omroep KRO-NCRV donderdagochtend bekendgemaakt.
Lees meer over
Harlingen

„Harlingen is een prachtig stadje hè.” Zo verklaart eindredacteur Reinder van Dijk de keuze voor de enige Friese zeehavenstad. „Er is zoveel aanbod aan verschillende locaties. Het wordt kill your darlings .”

Dat het maritieme karakter van de stad terugkeert tijdens de uitzending is duidelijk. Al was het maar omdat het witte kruis vanmorgen in de Willemshaven lag, waar een kort persmoment was met burgemeester Ina Sjerps.

„Prachtig nieuws”, noemde ze de komst van The Passion naar Harlingen. „Het interessante is dat Jezus zelf timmerman was. En zijn vrienden waren vissers. Dus wat is er mooier dan hier, op een plek waar aan schepen getimmerd wordt en waar de vissers binnenkomen, het verhaal van Pasen opnieuw te vertellen?”

Pittige zoektocht

Aan de keuze voor Harlingen ging een „pittige zoektocht” vooraf, onthult Van Dijk. Door de recente raadsverkiezingen waren veel colleges van burgemeester en wethouders nog niet samengesteld.

„Normaliter is de beslissing altijd in de zomer rond. Nu valt die wat later. Daarom zijn we des te blijer met een hele enthousiaste gemeente als Harlingen. Dat heeft ook echt de doorslag gegeven, het enthousiasme is heel groot.”

Van Dijk hoopt op een uitzending vol verbinding. „Het is een christelijke traditie, maar vertellen het op zo’n manier dat het van iedereen is.”

‘Ik ga er nog niks over zeggen’

De route van de uitzending op 6 april, laat staan de cast, blijft volgens Van Dijk voorlopig nog een verrassing. „Ik weet wel wat, maar ik ga er niks over zeggen.”

Het gaat om de dertiende editie van het KRO-NCRV-programma. Voor het eerst sinds de pandemie vindt de uitzending weer plaats in aanwezigheid van publiek.

Het is de tweede keer dat de paastraditie Friesland aandoet. In 2017 was de uitzending vanuit Leeuwarden.

Nieuws

menu