Te duur, te vies en onveilig. Harlingen ziet af van havenzwembad (en denkt na over steiger met duikplank vanaf de Zuiderpier)

Een schets van de zwemsteiger. BEELD ADONIN

Een zwembad in de Willemshaven van Harlingen is te duur, vies en onveilig. Dat blijkt uit onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau.
Lees meer over
Harlingen

In plaats daarvan denkt de gemeente nu aan een drijvende steiger ten zuiden van de Zuiderpier, ter hoogte van de Walvisfontein.

De eerste schetsen van adviesbureau Adonin tonen een houtkleurige, cirkelvormige constructie met springplank. Het idee is dat de steiger ‘s winters weer wordt opgeruimd.

Getijdenbad

Het rapport brengt een einde aan de lang gekoesterde wens voor een getijdenbad in de haven. Volgens onderzoek zou zo’n voorziening tussen de 10 en 20 miljoen euro moeten kosten.

Wat meespeelt is het verontreinigde bodemslib in de Willemshaven. De onderhoudskosten zijn hoog en lozingen van schepen vergroten verder de kans op de aanwezigheid van poepbacterie e-coli.

3 tot 5 miljoen euro

De gemeente raamt de kosten voor ‘een drijvende variant zonder bodem’ (oftewel een steiger bij de Zuiderpier) op 3 tot 5 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2023 moet meer bekend zijn over de plannen.

Nieuws

menu