Storing veer Willem Barentsz stelt Rederij Doeksen voor raadsel: 'De motoren hadden niet mogen uitvallen'

FOTO REDERIJ DOEKSEN

FOTO REDERIJ DOEKSEN

Het is nog altijd niet duidelijk waarom de motoren van ms Willem Barentsz van Rederij Doeksen zaterdag tijdens de overtocht van Harlingen naar Terschelling uitvielen.
Lees meer over
Harlingen
Terschelling

Opeens lag de catamaran zaterdagmiddag stil op de Waddenzee. Twee uur lang duurde het oponthoud voor de 208 passagiers en bemanningsleden, voordat het schip alsnog op eigen kracht naar de haven van West-Terschelling wist te varen. De zoektocht naar de oorzaak neemt echter flink wat langer tijd.

Nadat de passagiers rond 7 uur van boord konden, is het schip korte tijd onderzocht, waarna het zonder reizigers terug naar Harlingen is gevaren. Daar werd de hele zondag uitgebreid onderzoek gedaan. ,,Alle leveranciers van de scheepsinstallaties zijn opgeroepen, evenals onze eigen elektriciens’’, aldus directeur Dirk Spoor zondagmiddag.

Complexe schepen

,,We hebben een deel van de puzzel gelegd, maar kennen nog niet alle stukjes. Duidelijk is dat sprake was van een elektrische storing, maar daardoor hadden de motoren niet mogen uitvallen. Er is iets stuk en wij simuleren nu met behulp van computers wat er precies is gebeurd. Het zijn technisch heel complexe schepen, dus dat kan wel even duren. Ons gevoel is nu dat de storing iets aan het schip zelf betreft in plaats van aan het systeem. We denken dus niet dat dit ook kan gebeuren op het zusterschip Willem de Vlamingh.’’

De komende dagen wordt ms Friesland ingezet om de passagiers tussen Harlingen en Terschelling te vervoeren.

Lees ook | Boot van Rederij Doeksen twee uren voor anker op Waddenzee: 'Onduidelijk waarom motoren uitvielen'