Stadsbier d'Olle Grieze brouwt oud-Gronings haverbier in Harlingen

Het Gronings biertje d'Olle Grieze.

Het Groningse stadsbier d’Olle Grieze smaakt elk jaar anders, want de makers volgen iedere keer een compleet nieuw receptuur voor het bekende gerstenat.
Lees meer over
Harlingen

De jongste versie, de tiende op rij, wordt maandag gebrouwen op voor de makers enigszins vreemde grond: in Harlingen. Maandag buigt een groep van ongeveer twintig brouwers zich over de ketels bij brouwerij Brouwdok om een historisch Cluyn bier te fabriceren. Het is voor het eerst in het bestaan dat het Groningse stadsbier ‘over de grens’ wordt gebrouwen, dus niet in de provincie Groningen.

Volgens bedenker Maik van Heerd gaat de groep elk jaar naar een brouwerij die geïnvesteerd heeft in nieuwe ketels. ,,Daarom bezochten we de afgelopen jaren Maallust (Veenhuizen), Martinus (Groningen), Bax (Groningen) en Pivo (Haren) en vorig jaar Parkzicht in Veendam.”

Haverbier

Samen kwamen de brouwers tot het besluit om Cluyn bier te maken, een oud-Gronings haverbier dat ongeveer 400 jaar geleden gold als dorstlesser bij uitstek. ,,Gemaakt met water uit de Drentsche Aa en hop uit het Drentse Peize. Er schijnt in het Groninger museum nog een certificaat te hangen uit of rondom 1664 met het oude recept. Dat gaan we dus nabootsen. Het moet resulteren in een zacht biertje met een donkere kleur.”

Orgel

Van het Cluyn bier gaat straks 2500 liter op het vat. Het is vanaf het Groninger Bierfestival op 15 april landelijk verkrijgbaar. De opbrengsten zijn traditiegetrouw bestemd voor het onderhoud van het kerkorgel in de Martinikerk.

Nieuws

menu