Politie geeft camerabeelden vrij van reeks brandstichtingen in Harlingen. Wie kent de mensen op de beelden?

De politie roept de hulp in van Harlingers bij het oplossen van de reeks brandstichtingen in hun stad. Vanochtend is een video met camerabeelden van een recente brand vrijgegeven.
Lees meer over
Harlingen

Omdat de branden - sinds 2019 waren het er zestig - vaak ‘s nachts plaatsvonden, is het lastig om getuigen te vinden. Daarnaast bestaat het beeld dat de inwoners van de meest getroffen buurten Oosterparkwijk en Plan-Zuid niet erg mededeelzaam zijn naar de politie. Om die reden doet wijkagent Broer de Jong, een voor de bewoners bekend gezicht, in de video een appel op de Harlingers om zich te melden met informatie.

Verband

Er gingen de afgelopen jaren auto’s en een scootmobiel in vlammen op, maar er waren ook branden bij woningen en het ziekenhuis. In zeker 22 gevallen is na forensisch onderzoek vastgesteld dat het om brandstichting ging. ,,Het is niet uitgesloten dat dit vaker het geval was, maar bij brand gaat een hoop bewijs verloren’’, zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. De politie houdt rekening met een verband tussen de aangestoken branden.

Ook al is het laatste incident een paar maanden geleden, in februari, volgens Damstra is de impact op de Harlingers nog altijd groot. ,,Mensen zijn bang geworden. Er hadden gewonden of doden kunnen vallen.’’ De woordvoerder stelt dat de politie de brandstichting zeer serieus neemt. Omdat er ook na buurtonderzoek, technisch en forensisch onderzoek en dna-onderzoek nog niemand is opgepakt en ,,alle aanknopingspunten zijn uitgelopen’’, geeft de politie nu camerabeelden vrij.

Omstanders

Op de beelden zijn personen te zien die rond het tijdstip van een autobrand - op woensdagavond 27 januari aan de Paul Krugerstraat - in de buurt waren. Het gaat om een hardloper, een automobilist en vermoedelijk een man met een hond die rond 20.55 uur op straat waren. Damstra: ,,Wij hopen dat iemand zichzelf of anderen op deze beelden herkent en dat diegene zich bij ons meldt.’’

Nieuws

Meest gelezen