Plan schooltuin Harlingen oogst lof en vragen

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Het initiatiefvoorstel voor een schooltuin in Harlingen oogst veel lof bij de politieke fracties, maar er zijn ook twijfels bij de financiële haalbaarheid.
Lees meer over
Harlingen

Alle basisschoolkinderen in de gemeente moeten natuureducatie krijgen in een schooltuin, zo wil de fractie van het CDA in Harlingen. Volgens fractievoorzitter Hendrik Sijtsma hebben veel kinderen tegenwoordig weinig kennis over de herkomst van voedsel. Die leemte kan worden opgevuld door een schooltuin. Een deskundige leerkracht zou tevens het beheer voor zijn rekening kunnen neemt, meent Sijtsma. Alle facetten rond de voedselproductie moeten in de verplichte natuureducatie worden behandeld, maar veel scholen worstelen met de materie, blijkt uit een rondgang van de partij langs de basisscholen.

In de raadscommissie werd gisteren door andere partijen over het algemeen enthousiast gereageerd, maar er waren twijfels over de financiering. Daarnaast: veel scholen beschikken al over een groentekas. en er zijn plannen voor een stadstuin, waar de schooltuin mogelijk onderdeel van zou kunnen uitmaken.Wethouder Erik de Groot ziet een toegevoegde waarde van een schooltuin. Wel moet de gemeenteraad eerst duidelijk maken de schooltuin een reële kans te willen geven. Die voorwaarde stelde ook wethouder Harry Boon, die een eventueel opdracht van de raad afwacht. Bij de vaststelling van de begroting in het najaar moet dan duidelijk worden of het plan wordt uitgevoerd.